kórházi projekt

Hasznos információk:

További információk:

————————————————————————————-

AKH kórházi projekt

Reiner Anna – akh{@}mde.hu

Anna a sok éve futó kórházi projektünk

koordinátora.

Részletes információk, önkéntes becsatlakozási

lehetőség miatt is Annánál érdeklődhetsz.

————————————————————————————-

“Van egy csapat…
(részlet a Transzplantációs Alapítvány cikkéből, http://www.transalap.hu )

A magyar, tüdőátültetésre szoruló betegeken 1996. óta Bécsben végzik el az életmentő műtétet. Egyre több ilyen beteg van, a korábbi éves szinten 4-5 helyett tavaly már 15 magyar beteg kapott tüdőt Bécsben. A kiérkező betegek, családtagjaik csak elvétve beszélnek németül, vagy angolul, így a kommunikáció különösen nehéz. Ebben a súlyos helyzetben bizony nem könnyű kézzel-lábbal mutogatva megértetni magukat orvossal, nővérrel. Dolgozik magyar orvos (Dr. Lang György) a bécsi tüdő-transzplantáló teamben, de neki nem az a dolga, és nincs is arra ideje, hogy tolmácsoljon. Természetesen megteszi, ha épp ott van, ahol erre szükség lenne. És itt jön be a képbe a csapat.

Néhány éve egy Bécsben tanuló magyar közgazdász hallgatót, Borbély Emesét megkérte egy ismerőse, – aki a Magyar Diákok Egyesületének korábbi munkatársa és Viktor előtti vezetője volt – hogy legyen a segítségére egy ott kezelt, tüdőtranszplantáción átesett embernek. Ő eleget tett is a kérésnek, de kiderült, hogy erre bizony máskor is szükség lenne. Email-felhívást küldött diákok felé, hogy segítőket vár tolmácsolni, beteget látogatni. Baranyai Gréti szólt a szobatársának, gyorsan jelentkezzenek, mert biztos sokan lesznek jelentkezők, nehogy lemaradjanak. Kiderült, akkor rajtuk kívül senki más nem jelentkezett, de azért hamarosan összeállt egy maroknyi csapat. Így indult 2003-ban.

Nos, ez a kezdet 2005-ben kifejlődött egy szervezett, ügyeleti beosztással működő, tolmácsoló, fordító, ügyintéző, és napi szintű beteglátogató, a betegekbe és hozzátartozóikba lelket öntő misszióvá. Az életmentő műtétre Bécsbe kiérkező beteg az első pillanattól az orvosok kezébe kerül, a kiérkező hozzátartozó viszont magára maradna a diákcsapat állandó segítsége és jelenléte nélkül. Az idegen környezet, a szállás kérdése mind-mind olyan akadály, amely leküzdésében ők oroszlánrészt vállalnak! Viktor meséli, hogy a kiépített információs hálózatuknak köszönhetően a műtétekről a bécsi műtős csapat vagy a Tüdőtranszplantáltak Egyesülete értesíti a csapatot. De van úgy, hogy a mindenhová eljuttatott információs lapjuk alapján vagy a honlapon (http://www.mde.hu) keresztül fordulnak hozzájuk a hozzátartozók e-mailen, telefonon, smsben. Az elmúlt napokban is éjjel kaptak smst, és kezdtek bele a szállás ügyintézésébe, a hozzátartozó felkutatásába – meséli Judit. Igazi misszió, mindenki önkéntesként, tiszta szívből végzi munkáját. Három fiú és öt lány, mind huszonévesek, közgazdaságtan és bölcsészhallgatók, és mindnyájan önfenntartók, vagyis dolgoznak a tanulás mellett! Ráadásul az egész „kórházas projekt” a valóban mozgalmasnak mondható érdekképviseleti és kulturális diákszervezeti munka mellett folyik, hiszen az egyesület több mint 1.400 magyar hallgató önkéntes érdekképviseleteként működik a bécsi Collegium Hungaricum épületében.”

Köszönjük a többéves önkéntes munkánk elismeréseként az Országos Vérellátó Szolgálat http://www.ovsz.hu 2008-as évre nyújtott támogatását!

Megosztás

2 hozzászólás

  • peter lakatos szerint:
    2012. január 17. 16:57:39

    őrülők és sok szeren csét kivánok a segitők nek mert énekem is nagyon joljőt volna anak idején
    2000-ben. egy ijen tipusu segit ség és saját magamon érzem hogy azok akik most kapják e segitséget menyire ……………… nem tudom kifejezni aszt a jo érzést. hogy vanak ijen jo emberek
    még. kőszőnet hála minden sors társ nevében is.

  • Köszönjük, jólesik.

Sorry, the comment form is closed at this time.


Copyright © MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studenten 2010 - Powered by Wordpress Webdesign: ZINA LEMMIKKI