1.455 magyar hallgató tanul Ausztriában

viktor, 2010. május 3. Egyéb, Hírek 0 hozzászólás

Még soha ennyi magyar hallgató nem tanult osztrák egyetemeken. Egyesületünk az osztrák minisztériumi statisztika alapján összefoglalót készített az aktuális egyetemi adatokról. A számok árulkodóak de mi grafikonokkal is segítjük az eligazodást.

Felsőoktatási áttekintés
Az osztrák felsőoktatásban európai összehasonlításban évtizedek óta a legnagyobb a külföldi hallgatók aránya. A 2009/10-es tanévben összesen 273.678 hallgató tanult Ausztriában, ebből 22,6 százaléka külföldről érkezik. 17-ről, 20-ra majd 23 százalékra nőtt a külföldi hallgatók száma 5 év alatt. A növekedés igazi oka a német hallgatók óriási száma, amely 2005 óta ugrásszerűen nő. A külföldieken belül minden harmadik, az EU tagállamokból érkező hallgatók közül minden második, pontosan 21.352 (52%) német állampolgár. Mindent összesítve megállapíthatjuk, hogy 100-ból 8 hallgató német (azaz a teljes létszám 8%-a) Ausztriában. Az otthoni numerus clausus évről évre egyre több hallgatót vonz a déli, nyelvrokon országba. A régi tagállamokból ráadásul mindenféle korlátozás nélkül dolgozhatnak a hallgatók. A rendszer jellemző nyitottsága, tervezhetetlenség nagy gondokat jelent. Ráadásul Ausztriában tandíjmentesen lehet továbbtanulni, minden EU-s diáknak. Legutóbb 2009 őszén diáktüntetések és teremfoglalások keretén belül váltak a közvélemény számára is egyértelművé a problémák. A megoldás abban rejlik, hogy ne legyen diszkriminatív, hogy felvételi rendszert alkalmaznak, ami viszont mindenkit érint. A német numerus szakok mellett az egyetemek újabb lehetőséget kaptak minden más szakirányon való korlátozások bevezetésére is (Notfallparagraph studiKurier, Standard). Az orvosi és néhány másik szakirányon (a készségszakokkal egyetemben) ez már gyakorlattá vált Ausztriában is.

A legnépszerűbb magyar egyetemek
1.455 magyar állampolgárságú hallgató tanul az osztrák felsőoktatásban. Az elmúlt években alább hagyott érdeklődés után (kb. 1.100 hallgatóval) a 2009/2010-es tanévben rekordot döntött a magyar hallgatók száma. A majdnem 1.500 hallgató 75 százaléka jellemzően Bécsben tanul, további 15 százalék pedig Grácban. Legtöbben, kb. 500-an az Universtität Wien-en tanulnak, átlagosan minden harmadik magyar egyetemista Ausztriában tehát erre az egyetemre jár (3 éve még csak 300 körül). Ezt a Wirtschaftsuniversität Wienkövet majdnem 300 magyar hallgatóval, az eddigi átlagnak megfelelően. Sorrendben a harmadik a Technische Universität Wien közel 150 hallgatóval, negyedik és ötödik holtversenyben pedig a bécsi és a gráci Musikuni. Bécsben összesen 1.100 fölé tehető a magyar egyetemisták száma. Grácban több mint 200 magyar egyetemista tanul a 4 különböző egyetemen. A maradék 150 egyetemista Salzburg, Linz, Innsbruck, Leoben városok között oszlik meg. A nemi arányokat figyelembe véve a magyar hallgatók között több a női hallgató (58%), míg az összhallgatói adatok alapján ez az arány 53%.

Letölthető cikk, táblázatok és grafikonok pdf dokumentumként.

Készítette: Szabados Viktor
MDE-VUS mde-vus{@}mde.hu
Forrás: bmwf unidata

Megosztás

Sorry, the comment form is closed at this time.


Copyright © MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studenten 2010 - Powered by Wordpress Webdesign: ZINA LEMMIKKI