A kezdetek – így tanulj tovább Ausztriában

Ha az utóbbi időben sokat tűnődtél azon, hogy Ausztriában folytasd a tanulmányaidat, de bizonytalan vagy, mert nem látod át az oktatási- és felvételi rendszert, esetleg csak érdeklődsz a lehetőségekről… Nos, akkor ez a cikk pont Neked szól! További kellemes olvasásként javaslom, az utóbbi hónapokban nagyon felkapott témaként megjelenő, fontos kérdéseket boncolgató és azokra választ adó írást, amely az ingyenes osztrák felsőoktatásról objektíven, a negatívumok megemlítését sem elhanyagolva ad tájékoztatást!

Ausztriában egy választási kampányként indult, majd 2009-ben realizálódott az egyetemek tandíjmentessége. Ingyenesnek számít a normál képzési idő, ami az alapképzésnél hat félév  + két félév tolerancia szemesztert jelent.

A felvételi annak ellenére is pofon egyszerű, hogy nem központilag van megoldva, ezáltal minden egyetemre és főiskolára külön kell jelentkezni. A felvétel elnyeréséhez első lépésként egy online adatlap kitöltésével regisztrálnunk kell a kiválasztott intézményben.
Ezután a szükséges papírokkal, mint például a személyi igazolvány, érettségi, és az év végi bizonyítvány, el kell látogatni az egyetemre. Maga az ügyintézés nagyon gyors. Csupán be kell nyújtani a dokumentumokat és megmondani, hogy milyen szakra szeretnél járni, majd befizetni a 17 eurót. Az elért tanulmányi eredmények nem számítanak. Távozáskor megkapjátok a diákigazolványotokat és lehet örvendezni, habár a neheze csak most kezdődik…

Ha ingyenes, és jó az oktatás, akkor miért nem tanul mindenki Ausztriában?

A magyarokat általában szívesen látják a sógorok egyetemein. Hazánkból jelenleg közel 2000 diák tanul Ausztriában, több kevesebb sikerrel.

A sikertelenség két fő oka a nyelvtudás és a szorgalom hiánya.  A nyelvtudás nem jön csak úgy magától. Kő keményen meg kell érte dolgozni, ahogy a pozitív jegyek megszerzéséért is az első években. Sokan érezték már úgy, hogy ez túl nagy falat és utaztak haza egy-két év után, feladva a saját vagy szüleik álmát.  Azonban ez még a STEOP bevezetése (2011/2012-es tanév) előtt volt, ami egy rostaként funkcionál az első éveseknél. Ez főleg a csekélyebb német nyelvtudással rendelkezőket érinti, hiszen ők amúgy is hátránnyal indulnak. Ausztriában tehát bekerülni egy egyetemre nem nagy kunszt, de bentmaradni és elvégezni már annál nagyobb kihívás.

Nyugtalanító lehet még , hogy erősen játszanak a tandíj bevezetésének gondolatával a nyugati szomszédságú politikusok. Erről bővebb információk még nem állnak rendelkezésünkre, de jobb ha már most tudtok erről…(Frissítés: nem lesz tandíj a 12/13 as tanévtől)

Miért érdemes „kint” tanulni?

Ha nem tudsz elég jól németül, nyilván nagyon nehéz lesz, de pont a „nem tudok elég jól németül” rejti magában a legnagyobb fejlődési potenciált. Végtére is ez az egyik ok, amiért egyetemre jelentkezünk. Ha elszánt, motivált és szorgalmas vagy, akkor garantált a siker. Viszont, ha csak azért jönnél ki, hogy eleget tegyél mások elvárásainak, akkor nem sok sikerélményben lesz részed.

A diákélet lehetőséget nyújt az idő és az órarend rugalmas beosztására. Mellette valamilyen részidős munkát is végezhetünk, amit óránként netto 7-9 euróval jutalmaznak a munkaadók.
Megismerhetünk egy másik kultúrát, egy másfajta életfelfogást, sok nemzetközi diákkal találkozhatunk az egyetemeken és a kollégiumokban. Természetesen az elhelyezkedés is könnyebb a biztos német tudással.

Aki úgy érzi, hogy szeretne kijönni szerencsét próbálni, tegye bátran, hiszen a Magyar Diákok Egyesületének csapata mindenben támogatja, és a legjobb tudása szerint segíti a leendő gólyákat.

Ezúton kívánunk minden végzős középiskolásnak sok sikert az érettségihez és a továbbtanuláshoz! Legyen az Magyarországon, Ausztriában vagy bárhol máshol a világon.

Figyelem! A cikkben az egyetemekről általánosságba véve van szó. Bizonyos szakok eltérhetnek a megszokott felvételi szabályoktól. Részletes információk a cikkben említett dolgokról a GYIK-ban és a honlap egyéb oldalain találhatóak.

Észrevételeiddel és kérdéseiddel fordulj bátran Gregor Andráshoz (andras.gregor@mde.hu)!

 

További cikkek ——————–
Diákmunka: tanuld meg ellátni magad!
Kollégium helyett lakóközösség – Mire kell figyelni?
Facebook: húzz hasznot belőle!
Kedvező árú lakás igénylése kaució és provízió mentesen – NEM csak egyetemistáknak

6 hozzászólás

 1. Oláh Klaudia írta:

  Szia! Barátnőmmel fontolgatjuk hogy esetleg jelentkezünk Ausztriába, de egy gondunk van. Nem tudom lehet-e bölcsészkarra jelentkezni? Főképp az irodalomra gondolok most éppen itt. Németül jól nem tudok sajnos, de tanultam 8 évig igy könnyen tudnék emlékezni és nyelveket is könnyen tanulok, mert más nyelveket viszont beszélek. Légy oly kedves adj nekem erről tájékoztatót, és arról is hogy mikor lehet jelentkezni, ha lehet!
  Üdv.: Klaudia
  Válasz: Lehet bölcsészkarra jelentkezni például Uni Wien-en. Tájékoztató: http://www.mde.hu/gyik
  Üdv.: András

  2012. március 7. szerda
 2. Zsuzsanna írta:

  Szia!

  Tudnál nekem valami információt adni az Iparművészeti Egyetemmel kapcsolatban?

  Üdv.: Zsuzsanna

  2012. március 10. szombat
 3. Pernilla írta:

  Erről lehet tudni valamit, hogy meddig találhatják ki, hogy lesz-e tandíj a WS-re…? a TU Wien a cél. nem lenne mindegy :S

  2012. március 10. szombat
 4. Dorka írta:

  Kedves András!

  Én jelenleg gyógypedagógus, levelezős hallgató vagyok Budapesten. Ausztriában szeretnék továbbtanulni, és ahogy ennek utánajártam, azt hallottam, hogy ott rosszabb a képzés, mint Magyarországon. És nem csak a gyógypedagógia területén. Ezek után mostmár erősen fontolgatom, hogy -bár fél éve Ausztriában élek-, mégis vállalom a további 3 év hazautazgatást, és aztán helyezkedem el Ausztriában, alaposabb szaktudással, és akár még az is lehet, hogy a szakterületemen elismertebb diplomával.
  Neked milyen információid vannak ezzel kapcsolatban?
  Dorka

  2012. március 14. szerda
 5. Zsófi írta:

  Szia!
  Az lenne a kérdésem, hogy véleményed szerint mekkora nyelvtudás kellene ahhoz, hogy biztosan megértsd az órai anyagot.
  Érdemes elvégezni egy egy éves előkészítőt németül, mielőtt beadom a jelentkezésemet vagy időpocsékolás?
  Ha mégis bevezetnék a tandíjat, akkor az nem ütné meg véleményed szerint a diákmunkából befolyó össz pénzedet, nem?
  Azt írtátok, hogy az orvosi területen van felvételi… Milyen szakokra érvényes, csak az általános orvosira vagy a gyógyszerészeti, fogorvosi és gyógytornász képzésekre is?
  Kint is olyan nehéz bejutni egy kollégiumba, mint Pesten?
  Előre is nagyon köszönöm a válaszaidat.
  Zsófi

  2012. március 20. kedd
 6. Bocsánat, hogy megcsúsztam a válaszokkal! Email-ban érdemesebb kérdezni.

  Zsuzsanna: http://tinyurl.com/d2tx5z3 a jelentkezés már sajnos lezárult. Bővebb információkért érdeklődj a facebook csoportunkban, hátha jár oda valaki aki szívesen segít.

  Pernilla: Nem lesz tandíj!

  Dorka: Nem tudom hol színvonalasabb az oktatás. Szerintem azt kell eldöntened, hogy milyen nyelven szeretnél gyógypedagógiát tanulni.

  Zsófi: Előkészítőt érdemes elvégezni, de ne vesztegess rá egy évet. Elég ha nyáron tolsz egy kurzust és ráállsz a német tanulásra keményen. Szerencsére nem lesz tandíj :)
  Orvosi, fogorvosi felvételi ugyanaz. Állatorvosira is van. Gyógyszerészeten az elején van rostálás. Gyógytornászt nem tudom.

  Nem tudom Pesten milyen nehéz kollégiumot találni. Itt Bécsben nem hiszem hogy olyan nehéz lenne, csak időben kell jelentkezni.

  2012. május 1. kedd

A kommentek zárolva vannak, de trackbackek és a pingbackek nyitva vannak.