Burgenland vagy Westungarn – Dr. Botlik József történész előadásán jártunk

Gregor András, 2013. március 22. Hírek 0 hozzászólás

Az „Europa”- Club által „Nyugat-Magyarország és az őrvidéki magyarság sorsa 1918-1945” címmel megrendezett előadásnak adott helyt március 21-én este a Bécsi Collegium Hungaricum. Az előadó, Dr. Botlik József kisebbségkutató, történész, egyetemi docens (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) tényekben gazdag prezentációja után számos kérdésre is választ kaptunk. Továbbá, a rendezvény keretein belül volt alkalmunk bemutatni Dr. Smuk Andrásnak az Europa Club elnökének az MDE új csapatát.

A történész úr 2011-ben „Az őrvidéki magyarság sorsa 1922-1945” címmel megjelent könyvét és ennek bécsi közönség előtti bemutatóját hosszas kutatás előzte meg. Jelen munkája a 2008-ban megjelent könyv folytatása, mely az 1918-1922 évi Nyugat-Magyarország sorsát foglalja össze.

A rendezvényen szó esett többek között a soproni népszavazásról és annak több nézőpontjáról, különböző véleménnyel szemléli azt az osztrák és a magyar történelemírás. Majd az 1922-ben megalakult Burgenlandról, valamint a terület korábbi és Burgenland megalakulását követő sorsáról informálódtunk. Az új államhatár kitűzésének folyamatát, az elcsatolt területek anyanyelvi oktatásának akkori helyzetét, fontosságát illető kérdéskörben is lényeges adatokkal, információkkal lettünk gazdagabbak. A jelenlévők közül a teremben mindenki kíváncsian, néha döbbenten figyelt. Az MDE-t Ujvári Péter és Somoskeőy Péter képviselte.

Az előadás végén, a számos meghökkentő tényt hallva jó pár kérdés merült fel a közönségben. Botlik József örömmel fogadta és válaszolta meg őket.

A két könyvben elkezdett kutatása még nem ért véget. 2013 karácsonyára várhatjuk a harmadik, egyben utolsó kötet megjelenését, melyet az író 2014 tavaszán szívesen prezentál Bécsben. Mi kíváncsian várjuk, tartsatok velünk!

Pimper Fanni

Megosztás

Sorry, the comment form is closed at this time.


Copyright © MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studenten 2010 - Powered by Wordpress Webdesign: ZINA LEMMIKKI