Helyzetjelentés a St. Pölten-i főiskoláról

Gregor András, 2015. január 9. Hírek 0 hozzászólás

Sziasztok! A St. Pölteni Főiskolámat szeretném bemutatni minden érdeklődőnek, aki Bécs közelében szeretne versenyképes osztrák diplomát szerezni. Én jelenleg a 3. szemeszteremet fejezem be IT Security szakirányon. Először egy kis betekintést kaptok az osztrák főiskola mindennapjaiba és az általa nyújtott lehetőségekről.

 

St. Pölten? Egy kis város már Alsó-Ausztriában, de Bécshez közel. A fővárosból vonattal a legegyszerűbb eljutni a főiskolába, ami 30 percet vesz igénybe. A Westbahnhofról fél óránként indul vonat oda-vissza és az új Hauptbahnhofról is indulnak már vonatok, tehát nem szükséges St. Pöltenben lakni a főiskola elvégzéséhez. A St. Pölteni állomástól a főiskola mindössze 7-8 perc sétára található. A legkifizetődőbb ÖBB havi bérlet vagy Österreich Card vásárlása, amivel Ausztria területén szabadon utazhat az ember, amennyit kedve tartja.

FH? Igen, a legtöbb bécsi továbbképzési intézménnyel szemben ez egy főiskola. A Magyarországon elterjedt hiedelem, miszerint a főiskolákon sokkal alacsonyabb a színvonal, Ausztriában nem állja meg a helyét. A legnagyobb különbség, hogy míg az egyetemen a tanuló a saját Pahi Timi„szorgalmára” van utalva, hogy fel tudja venni a tantárgyakat, emberi órarendet állítson össze magának és elvégezze időben a vizsgáit. Addig a főiskolákon valamivel szabályozottabban zajlik az élet. Hogy ez mit is jelent? Az első szemeszter előtt jól szervezett info-hét van. A szakra vonatkozó részletes leíráson túl megkapod a fotóval ellátott mágneses belépődet, ami feljogosít a jól felszerelt laborokba való belépésre. Megismered a csoporttársaidat és a tanáraidat a csapat építő tréning keretében. Sajnos, az osztrákok a jóféle magyar gólyatábor fogalmat nem ismerik, de ez legyen a legnagyobb probléma. A diákok fix órarendet kapnak már a szemeszter elején. Ez általában úgy néz ki, hogy délelőtt vannak az elméleti órák és délután a gyakorlatok. Ez a másik jelentős különbség az egyetemek és a főiskolák között. Itt az elméletet rögtön a gyakorlatban is megtanuljátok alkalmazni. A főiskola szakirányonként 3-3 a legújabb technológiával felszerelt laborral rendelkezik.

Az órák nem óriási előadókban zajlanak, a tudás passzív magunkba szívásával. Kis csoportokba rendezve kell feladatokat megoldani és az eredményeket naponta bemutatni a tanár és többi csoport előtt egymásnak. A feladatok elkészítéséről és a megoldásokról protokollt kell készíteni es a megadott határidőn belül leadni az eCampuson. Ez így elsőre ijesztően hangozhat, de hamar bele rázódik az ember és a tananyag ilyen módon sokkal könnyebben elsajátítható. A főiskola egyik sajátossága, hogy a tantárgyak blokkrendszerbe vannak rendezve. Ez azt jelenti, hogy egyszerre mindig csak egy tantárgyat veszünk, körül-belül egy-két hónapig, levizsgázunk, és jön a következő tantárgy. Egy vizsgát kétszer lehet megismételni. Az utolsó próbálkozás már bizottság előtt történne, de ilyenre tényleg ritkán kerül sor. Az FH méretéből és az interaktív oktatásból adódóan a tanárok és a diákok jól ismerik egymást. Szükség eseten pedig a felsőbb évesek tartanak felzárkóztató órát az alsóbb éveseknek. Így tehát nagy a valószínűsége, hogy a 6 szemeszteres képzést valóban 6 szemeszter alatt végzed el.

Na de ne csak a kötelességekről beszéljünk! A szórakozni vágyok sem fognak unatkozni St. Pöltenben. Diákprogramok is vannak szép számmal: szemeszternyitó és szemeszterzáró parti, karácsonyi buli, farsang, bál, puncsozás, sportolási lehetőségek, nyitott kapu nap, nemzetközi mozi éjszakák, tudósok éjszakája, szakestek, állás börze, csak hogy néhányat említsek. A főiskola lehetőséget ad különböző idegen nyelvek tandíjmentes tanulására; spanyol, kínai, orosz, emeltszintű üzleti angol stb. Ezenkívül lehetőséget kapsz egy külföldi szemeszter elvégzésére egy általad választott partner főiskolán. Ez a 4. szemeszterben ajánlott.

Mit kínál neked még a FH St. Pölten? A főiskolán lehetőséged van a nappali (Vollzeit) vagy levelezős (Berufsbegleitend) szakok elvégzésére. A nappali képzés hétfőtől péntekig tart, míg a levelezős képzés csütörtök délután, pénteken és szombaton egész nap folyik. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy teljes munkaidőben dolgozó tanulni vágyók is részt vehessenek az oktatásban. A nappalis Bachelor képzés 6 szemeszter hosszú, a levelezős képzés 7 szemesztert vesz igénybe. A Master képzés minden esetben 4 szemeszteres.

A FH 5 nagy szakirányra oszlik: Média, Informatika, Közlekedés, Egészségügy és Szociális Képzés.

Média szakirány

Bachelor: Medienmanagement(VZ), Media- und Kommunikationsberatung (VZ), Medientechnik (VZ)

Master: Media Management (BB), Media-und Kommunikationsberatung(VZ), Digitale Medientechnologien (VZ), Digitale Healthcare (BB)

 

Informatika

Bachelor: IT Security (VZ/BB), Smart Engineering of Production Technologies and Processes (VZ/BB)

Master: Information Security (VZ)

Közlekedés

Bachelor: Eisenbahn-Infrastruktur (VZ/BB) – az ÖBB által támogatott szakirány

Master: Eisenbahn-Infrastrktur (BB)

Egészségügy

Bachelor: Diatolgoie (VZ), Physiotherapie (VZ)

Master: Digital Healthcare (BB)

Szociális

Bachelor: Soziale Arbeit (VZ/BB)

Master: Soziale Arbeit (VZ/BB)

Az 5. szemeszter minden esetben szakmai gyakorlat. Ez az jelenti, hogy ebben a szemeszter nincs oktatás, hanem egy cégnél kell legalább 4 hónapig szakiránynak megfelelő szakmai gyakorlatot teljesíteni. A több éves tapasztalat azt mutatja, hogy a szakmai gyakorlatnak helyet adó cégek az esetek 90%-ban visszavárják gyakornokaikat a Bachelor diploma megszerzése után.

Általános leírás a főiskoláról es a szakokról itt: http://www.fhstp.ac.at/organisation/downloads/FHSTP_Studieninfo_2014.pdf

Mennyi az annyi? A tandíj szemeszterként 363,36 € + 18,00€ ÖH-Beitrag. Lehetőség van viszont tanulmányi átlag alapján ösztöndíjat kapni. 600,00€ Gender-ösztöndíjat kapni, ha a szakodon az ellenkező neműek aránya több, mint a 60%. Ez nálunk az IT Security szakon a lányoknak, a Média szakon pedig a fiúknak kedvez. Valamint ha Alsó-Ausztriában laksz, akkor 200€-ra vagy jogosult havonta.

Hogyan jelentkezz? Először egy online jelentkezési lapot kell kitöltened az alábbi linken https://bewerbung.fhstp.ac.at/. Majd választhatsz magadnak a megadott intervallumban egy teszt időpontot és egy másik időpontot személyes elbeszélgetésre. A teszt egy 50 perces logikai, szövegértés és problémamegoldó kvíz számítógépen. A személyes elbeszélgetés leginkább csak egy könnyed interjú, arról hogy mit tanultál előtte és miért szeretnéd elvégezni a főiskolát.

Kérdések? Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését és vannak kérdései, akkor keressetek nyugodtan a honlapon megadott elérhetőségemen vagy személyesen az Educatio Kiállításon. Az FH St.Pölten idén másodszorra fog részt venni a budapesti Educati Kiállításon 2015. január 22-23-24. Minden érdeklődőt Pahi Timielhalmozunk információs anyaggal és sok FH ajándékkal!

 

 

 

 

 

Pahi Timi – timea.pahi@gmx.at

 

Megosztás

Sorry, the comment form is closed at this time.


Copyright © MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studenten 2010 - Powered by Wordpress Webdesign: ZINA LEMMIKKI