Kígyózó sorok Ausztria foglalkoztatási hivatalánál – videó

viktor, 2011. május 1. Hírek 0 hozzászólás

A munkaerő-piaci nyitást előtti napokban a Fiatalok Európai Állásbörzéjén egész nap véget nem érő sorokban álltak a fiatalok az osztrák foglalkoztatási hivatal magyarul is beszélő munkatársainál. A munka ünnepe, május 1-e most az osztrák és német munkaerő-piaci liberalizációban is fordulópontot jelent. Az állásbörze és a fiatalok vállalkozó kedvét is támogatni kívánó Youth@Work kampány nyitója Budapesten a Corvin Bevásárlóközpontban került megrendezésre. A megnyitót Andor László az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős biztosa és Kardkovács Kolos helyettes-államtitkár tartotta.

A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal szakmai konferenciájához kapcsolódóan és az Európai Bizottsággal közösen megrendezett események a Youth on the Move mobilitási lehetőségek bemutatásával is kibővül 2011. április 29-30-án. Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége kiemelt figyelmet szentel a fiatalok munkanélküliségének, amely jelenleg átlagosan 21 százalék. Ez a tagállamokban sokszor duplája a felnőtt korosztályban mért adatokkal szemben. Uniós szinten a fiatalokat az Európai Ifjúsági Fórum képviseli, amely uniós szinten a foglalkoztatás témájában a fiatalokkal lefolytatott strukturált párbeszéd ifjúsági koordináló szervezete is.

Hét éve immár, hogy 2004. május 1-én a 10 közép-kelet európai állam, köztük Magyarország is csatlakozott az Európai Unióhoz. Ausztria és Németország élt az uniós szerződések által nyújtott összesen hét éves (2+3+2) korlátozással a munkaerőpiacuk védelme érdekében. A teljes munkaerő-piaci liberalizáció elébe viszont mostantól egyik tagállam, így Ausztria és Németország sem gördíthet semmilyen akadályt. A Fiatalok Európai Állásbörzéjén ennek egész nap véget nem érő sorokban kígyóztak az érdeklődők az osztrák stand előtt.

A most életbe lépő változás a hétköznapokban azt jelenti, hogy egy magyar állampolgár bármilyen munkát elvállalhat Ausztriában, nem kell többé az AMS (osztrák foglalkoztatási hivatal) fiókjaiban engedélyért és különböző papírokért folyamodni. Werner Schelling az AMS igazgatójának főtanácsadója kérdésünkre elmondta, hogy igazából ő nem fél a munkaerő-beáramlás veszélyétől. Főleg az okoz kihívást, ami más országokban is gondot okoz, hogy a fiatalok belföldi mobilitását javítsák. Schelling úr úgy érzni, hogy az elmúlt években sokan inkább angol nyelvterület felé orientálódtak, hiszen ott könnyebben lehetett munkát vállalni. Ausztriában is számos hiányszakma van és igazából több szektorban is rászorulnak arra, hogy külföldi EU-s munkavállalók töltsék be ezeket. Ősszel pedig külön törvényben szabályozta Ausztria azt, hogy a keleti munkaerőt ne lehessen olcsóbban alkalmazni az átlagosnál. Ezáltal belső ellentétek és a kizsákmányolás veszélye is elkerülehtő.

Ausztriában egyénként jelenleg mintegy 1.500 magyar állampolgárságú hallgató tanul, akik eddig csak munkavállalási engedéllyel dolgozhattak hivatalosan. Szabados Viktor, a bécsi Magyar Diákok Egyesülete elnöke és az Európai Ifjúsági Fórum EU-elnökségi képviselője szerint ez a változás segíthet abban, hogy kifehéredjen a munkavállalás a diákok körében is. Az új EU-s tagállamok közül mintegy 6.000 egyetemista tanul, ami töredéke a német hallgatók számának (20.000), akik mindenféle korlátozás nélkül szabadon vállalhattak eddig is munkát. 2010 nyarán 94.000 munkavállalót tartottak nyilván az újonnan csatlakozott EU-s tagállamokból Ausztriában. Ebből a legtöbben 28.000 magyar állampolgársággal rendelkeznek, ami annál is több, mint a bejelentett lakhellyel rendelkező magyarok száma, 24.000. Részletes interjú hamarosan majd az origo-n is elérhető lesz.

A Corvin Bevásárlóközpontban mintegy 25 európai munkáltató jelent meg, és 16 ország képviselteti magát EURES-tanácsadóival (European Employment Services, azaz Európai Foglalkoztatási Szolgálat). A különböző foglalkoztatási hivatalok ajánlataiból kitűnik, hogy Európa-szerte hiány van a szakképesítéssel rendelkező munkavállalók körében. Számukra jellemzően a vendéglátás, az építőipar, az informatika, az ipar, a kereskedelem, az egészségügy területein van azonnali elhelyezkedésre lehetőség. A börzén megjelent cégek kínálatában a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára is volt bőven felhozatal. A Youth@Work kísérő program keretében pedig fiatal vállalkozókkal is lehetett találkozni, saját vállalkozás beindításához szükséges tippeket szerezni.

Az osztrák munkaügyi hivatal standján túl még a nyugat-magyarországi megyei munkaügyi hivatalok és a kelet-ausztriai tartományok közös programja az EURES T-Pannonia is megjelent. Ez a tanácsadói hálózat a munkát keresők számára ugyancsak hasznos tanácsokat szolgáltat. A határmenti régióban jellemző ingázó munkavállalók számára kétnyelvű tájékoztató füzettel és számos lehetőséggel várták az érdeklődőket.

Az állások mellett számos szakmai gyakorlatok és álláslehetőségek is várják a fiatalokat. A Youth@Work európai kampány a börzén vette kezdetét számos érdekes kísérő programmal és előadással. A kampány célja, hogy segítse a fiatalok és a kis- és középvállalkozások közötti kapcsolatot és ösztönözze a fiatalok vállalkozási kedvét. A Youth on the Move (Mozgásban az ifjúság) az Európai Bizottság kiemelt kezdeményezése pedig abban próbál segíteni a fiataloknak, hogy egy kézből kapjanak meg minden olyan információt, amely segítheti őket az európai továbbtanulásban és munkavállalásban.

cikk forrása: Elnökség Tudósítói 2011. május 1.

Karácsony Zoltán cikke, tudósítása az állásbörzéről az origo-n.


ORIGO cikk: Kinyílt az osztrák álláspiac

Megosztás

Sorry, the comment form is closed at this time.


Copyright © MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studenten 2010 - Powered by Wordpress Webdesign: ZINA LEMMIKKI