MDE for Kárpátalja

Gregor András, 2015. április 14. Hírek 0 hozzászólás

Március végén Újvári Péter és Paluska Zsuzsanna Kolozsváron járt, a Magyar Ifjúsági Konferencián. Minden találkozón határon túli magyar és magyarországi szervezetek számolnak be aktuális tevékenységeikről, régiójuk helyzetéről, valamint kéréseikről a konferencia tagjai felé. Itt találkoztunk először a kárpátaljai magyarok egyre súlyosbodó helyzetének problémájával, valamint ennek kapcsán Sipos Józseffel, a Kárpátalján működő KRISZ elnökével, aki egyben lelkészi szolgálatot is végez.

“Kedves bécsi magyar diákok!

Sipos József, a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet elnöke vagyok. Szervezetünk 2002-ben alakult, s azóta több száz alkalmat szerveztünk a kárpátaljai fiatalság számára. Alkalmainkra nem csak reformátusok, hanem más vallások fiataljai is eljárnak. A 13 évünk alatt sokat tettünk azért, hogy az itteni magyar fiatalok helyi közösségre találjanak, igazi barátokra. Mivel kisebbségben élünk, ezért nagyon kevés színvonalas magyar program van rendezve az itteni fiataloknak. Ezek hiányát próbáljuk mi is pótolni különböző rendezvényekkel: focikupával, nyáron ifjúsági hetekkel, ősszel és tavasszal ifjúsági hétvégékkel, stb..


A legnagyobb főt megmozgató rendezvényünk a Lendület ifjúsági találkozó, ahol tavaly 2000-nél is több fiatal volt. Már a tavalyi alkalom is kész csoda volt, hisz akkor már elkezdődött Ukrajna keleti részében a „háború”. Azóta viszont az ország a csőd szélére került. A pénzünk inflálódott, s nagyon nehéz helyzetbe kerültünk – mi is, mint KRISZ. Van Beregszászon egy központunk, aminek a rezsijét alig tudtuk már kifizetni a tavasztól megnövekedett energiahordozók miatt (250-300 %-al nőttek az
áraik).

Jelenleg a Lendület nevű ifjúsági találkozónkra készülünk, és támogatókat keresünk, hogy ez az alkalom is zökkenőmentesen meg legyen tartva. Mivel évről-évre többen eljönnek erre az alkalomra, ebből is gondoljuk, hogy nem maradhat el. Nem titok, hogy idén nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni arra, hogy plusz lelki erőt adjunk ennek a 2000 fiatalnak ebben a helyzetben, amiben élniük kell, s gyakorlatilag nem tudnak tenni ellene semmit, csak kivárni, hogy mi lesz a vége ennek a történetnek, vagy elmenekülni az országból.


Nagyon örültem a kezdeményezésnek, amikor hallottam, hogy gyűjteni szeretnének nekünk a bécsi magyar diákok. Nem is tudom leírni, milyen jó érzés van bennem, amikor belegondolok, hogy több száz kilométerre tőlünk, ahol szintén magyar fiatalok élnek, elkezdenek tenni valamit azokért, akikkel közös nyelvük van, közös gyökereik, közös történelmük. Sok mindenben egyek vagyunk! Lehet, hogy szétszórt bennünket a történelem, határok választanak el, de egymástól semmi nem tudott elválasztani. Hiszem, hogy még közelebb kerülnek majd egymáshoz ezzel a gyűjtéssel a bécsi és a kárpátaljai fiatalok, s remélem, hogy ez a gyűjtés valami nagyon jó dolognak csak az első lépése.

Isten áldjon minden egyes jószívű adakozót, s adja vissza mindenkinek bőségesen azt, amit erre a nemes célra fordít!

Sipos József

a KRISZ elnöke”

 

 

Kárpátalján romlik a pénz értéke, az infláció egyre magasabb, a minimálbér 9 ezer forintnak felel meg, a minimál nyugdíj pedig 8 ezer forint értékű. Nagyon sok ember él szegénységben. Az élelmiszereket felvásárolják, a kisebb üzletekben vannak hiánycikkek. A katonai sorozástól való félelem a második helyre került, mert az első helyen a megélhetés, a túlélés iránti aggodalom áll.

lend2

A kárpátaljai KRISZ szervezet a fiatalok közti missziót tűzte ki célul, tehát, hogy különböző rendezvények szervezésével megpróbálnak egy kis örömet csempészni a hányattatott sorsú magyar fiatalok életébe. ( https://www.facebook.com/kriszkriszkozosseg ) Az MDE tagjai úgy gondolták, hogy bár diákok lévén nekünk is végesek az anyagi forrásaink, minimális pénzügyi ráfordítással már segíteni tudnánk, hozzá tudnánk járulni a kárpátaljai magyar fiatalokat támogató szervezet működéséhez. Felkerestük tehát Sipos Józsefet, s felajánlottuk, hogy következő rendezvényeinken adományokat fogunk gyűjteni.

A szervezetet jelenleg kétféle módon tudjuk támogatni:

  1. A május 2-án tartandó Lendület nevű rendezvényüket támogathatják a diákok. „Ez jelenleg Kárpátalján a legnagyobb ifjúsági találkozó, ahol kb. kétezer fiatal jön össze. Itt egy napra kicsit kikapcsolódnak, feltöltődnek lelkileg ebben a nehéz, nyomorúságos helyzetben. Nekünk jelenleg, így egy hónappal az alkalom előtt több a hitünk, mint a pénzünk. Reméljük, hogy májusig többen is mellénk állnak, és nem kell majd szégyent vallanunk, s meg tudjuk szervezni a fiataloknak ezt az alkalmat.“ – derül ki Sipos József hozzánk intézett leveléből.

LENDÜLET

https://www.youtube.com/watch?v=ZGeXBjroTOo

2 . „Egy másik lehetőség, hogy örökbe lehetne fogadni olyan 16 éven felüli kárpátaljai fiatalt, aki szeretne eljönni a nyári ifjúsági egy hetes táborba, de anyagi okok miatt nem teheti ezt meg. Egy hét díja kb. 20-25 euró lesz egy főre. Ez itt nálunk most elég sok, egy fél havi nyugdíj.“

Következő rendezvényeinken tehát kiemelt jelentőséget tulajdonítunk majd annak, hogy támogassuk a kárpátaljai fiatalokat! Adományokat a rendezvényeken elhelyezett dobozokba gyűjtünk majd! J

Paluska Zsuzsanna

Az MDE-VUS nevében

 

 

 

Bővebben a KRISZ-ről

A KRISZ (Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet) 2002. február 14-én alakult meg. Ez a szervezet olyan emberek közössége, akik szeretik az ifjúságot és azt szeretnék, hogy megismerjék Istent, az Ő üdvözítő kegyelmét. És ezért persze tesznek is; ki-ki a maga lehetőségei szerint tettekben, anyagiakban, imádkozásban, ificsoport vezetésben. A KRISZ tehát a fiatalok közti missziói munkát, annak szervezését, vezetését tűzte ki céljául.

Története egyszerű, viszont megalakulására inkább a kegyelem szó a megfelelő. Egy jó néhány fiatal és „már kevésbé” fiatalember, akik a Kárpátaljai Református Egyházkerületben ifjúsági munkával foglalkozott, összefogott abból a célból, hogy egységesebben, szervezettebben folyhasson az ifjúsági munka. Összefogásuk eredményeképp pedig megszületett a KRISZ.

https://www.facebook.com/kriszkriszkozosseg

Fő céljaink:

Fiatalok elérése és számukra az Evangélium átadása. Hívő fiatalok hitbeli nevelése, szolgálatba segítése. Krisztus képviselése a világban a fiatalok között. Gyülekezetek, ificsoportok segítése az ifi munkában, és a gyülekezetbe való aktív beépülésben.

Hogyan csináljuk?

A profilunk főként alkalmak, rendezvények szervezésében van. A programokról pontosabban a honlapon tájékozódhattok:

http://krisz.org/krisz/

A KRISZ nem egy nagy költségvetésű szervezet. Sokszor megtapasztaltuk, hogy szó szerint kegyelemből élünk. (De természetesen van átlátható költségvetésünk és zárszámadásunk.) Jelenlegi forrásaink pályázatokból, adományokból és az egyházkerületünk által adott támogatásból áll.

 

Támogatni lehet ügyünket anyagilag a 26003001257815 (SWIFT code: EXBSUAUXXXX, KRISZ kód: 26202194 ,UKR-Eximbank,-MFO -312226) számlaszámon, vagy személyesen a KRISZ pontban. Fogadónapok: Kedd, szerda és csütörtök (09:00-12:00)
(infók a honlapról.)

 

Megosztás

Sorry, the comment form is closed at this time.


Copyright © MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studenten 2010 - Powered by Wordpress Webdesign: ZINA LEMMIKKI