Megalakult az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala

viktor, 2011. március 29. Hírek 0 hozzászólás

Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala a munkáját egy közös ausztriai helyzetjelentés megalkotásával kezdte meg 2010. decemberében, végleges nevét viszont a 2011. március 19-i bécsi ülésen kapta. Az osztrák állampolgárságú magyar kisebbség szervezeteinek egy részét két ernyőszervezet fogja össze, amelyek ilyen mértékű és egyben nyitott együttműködése évtizedek óta most valósul meg első ízben. Az ernyőszervezetek és tagszervezeteik valamint az összes egyházi felekezet és azok a független szervezetek is meghívást kaptak, amelyek nem tömörülnek egyik ernyőszervezet alá sem. A Magyar Diákok Egyesületét hárman, köztük Szabados Viktor, Újvári Péter és Székelyföldi Tamás képviselték.

A Kerekasztal albizottságai egy az ausztriai magyarságot számba vevő, teljes helyzetjelentést készített és fogadott el nagy többséggel a március 19-i ülésen. A hamarosan nyilvánosságra kerülő jelentést hivatalosan is megküldik Schmitt Pál államfőnek, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesnek, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak és Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet úrnak is.

Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke 2011. március 24-én Bécsbe látogatott a Magyar Nagykövetésgre, hogy talákozzon a ausztriai magyarság különböző szervezeteinek képviselőivel. A közösségi szellemet erősítő Kerekasztal létrejötte ebből a szemponból is előnyös az ausztriai magyarság számára, hiszen a jövőben a belső működés részleteinek kidolgozása után minden irányba egységes képviseletként léphet majd fel.

Az ausztriai magyarság összetétele a rendszerváltás előtti időkhöz képest lényeges átalakulóban van. A 2001. évi népszámlálás volt az utolsó, amely a felekezeti és népcsoporti információkra is kitért. Ez alapján tíz éve 41.000 a környezetében magyarul is beszélő, lakhellyel rendelkező személyt azonosítottak Ausztriában. Hivatalosan 43 bejegyzett magyar vonatkozású egyesület és 11 magyar ajkú egyházi gyülekezet működik. A becslések szerint körülbelül 60-100 ezer közé tehető a ausztriai magyarok teljes száma.

Az Európai Unió adta alapvető jog a munkavállalók szabad áramlása, amely 2011. májusától Ausztria esetében is minden eddigi korlátozás feloldását jelenti. Ami erősíti azt a folyamatot, hogy uniós csatlakozásunk óta méginkább jellemzően az újonnan letelepülő magyar állampolgárok nem folyamodnak osztrák állampolgársághoz, hiszen egyenrangúnak minősülnek.

2010 nyarán 94.000 munkavállalót tartottak nyilván az újonnan csatlakozott EU-s tagállamokból Ausztriában. Ebből a legtöbben 28.000 magyar állampolgársággal rendelkeznek, ami annál is több, mint a bejelentett lakhellyel rendelkező magyarok száma, 24.000. Mindezt Szabados Viktor MDE-VUS a kerekasztalt követően készített összesítője tartalmazza. A Magyar Diákok Egyesületének www.mde.hu hozzávetőlegesen 1.500 magyar egyetmistát képviselnek Ausztriában. Az összesítőből a www.szervuszausztria.hu hírportálon külön cikk is megjelent (2011.03.25. Egységesebb érdekképviselet).

Az állampolgárság mint olyan egyébként az új, a Szülőföld Alap helyébe lépő Bethlen Gábor Alap munkájában sem mérvadó szempont a külhoni magyarok hazai pályáztatásánál. Egyedül az osztrák állami, úgynevezett népcsoporti támogatási rendszernél van még jelentősége annak, hogy a támogatást igénylő szervezet osztrák állampolgárságú kisebbséget képviseljen. Ilyen célú támogatást a magyar kisebbség évente körülbelül 120 millió forintnak megfelelő mértékben kap az osztrák államtól.

A Bethlen Gábor Alap váltja fel a korábbi Szülőföld Alapot és mintegy 12 milliárd forint támogatást különít el a külföldi magyarok támogatására. Várhatóan májusban születnek meg az első kiírások, amelyre minden magát magyarnak valló szervezet, intézmény, egyházi közösség pályázhat főleg oktatás, közösségi tevékenység, a magyar kultúra és tudomány megőrzése, megismertetésé és akár nyomtatott és elektronikus sajtó támogatására . Az új Alapról szóló törvény ezév elején lépett életbe, miután 2010. december 23-án elfogadta az Országgyűlés.

Megosztás

Sorry, the comment form is closed at this time.


Copyright © MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studenten 2010 - Powered by Wordpress Webdesign: ZINA LEMMIKKI