A Magyarok száma az Osztrák felsőoktatásban

Gregor András, 2015. október 25. Hírek 0 hozzászólás

Gyakran emlegetett téma, hogy vajon hány magyar tanulhat külföldön. Az MDE (Magyar Diákok Egyesülete) utána nézett, hogy mi a helyzet Ausztriában.
1
Éves szinten a magyar diákok száma az osztrák felsőoktatásban átlagosan 200 fővel emelkedik, így az öt évvel ezelőtti érték körülbelül 1000 fővel növekedett meg. Jelenleg 2872 hallgató tanul Ausztriában.

2

A nők és a férfiak arányában nincsen számottevő különbség, azonban érdemes megemlíteni, hogy a hölgyek száma mindig is meghaladta a férfiakét az osztrák felsőoktatásban.

3

Ha a magyar diákok kor szerinti eloszlását vizsgáljuk a felsőoktatásban, akkor a 18-21 valamint a 22-25 közötti korosztályban a legnépszerűbb a felsőfokú képzésben való részvétel. A harmincadik év fölött a hallgatók száma csupán 315 fő.

4

A legjelentősebb különbség azonban a képzés formája szerinti eloszlásban figyelhető meg. Az egyetemi képzésben vesz részt a legtöbb hallgató, a privát egyetemeken a létszám azonban rendkívül csekély. A különbség oka a tandíj összegében lévő hatalmas eltérés lehet.

5

A legtöbb magyar tanulóval a Bécsi Egyetem rendelkezik, itt a magyarok száma 966 fő. Az eltérés hátterében az állhat, hogy a Bécsi Egyetem szakirányok széles skáláját nyújtja a diákoknak. A Gazdasági- és a Műszaki Egyetemen tanuló magyar hallgatók száma szintén jelentős.

6

A fenti ábra azt szemlélteti, hogy hány magyar diák végez az osztrák felsőoktatásban évente. Az osztrák diplomával rendelkező magyarok száma emelkedő tendenciát mutat, 2014-ben 233 fő fejezte be felsőoktatási képzését. Ez a létszám azonban jelentősen eltér a képzésben részt vevők számától, a cél pedig ennek az aránynak a megemelése.

 

Vita Csaba
(a 2014-es statisztikai adatok alapján)

Megosztás

Sorry, the comment form is closed at this time.


Copyright © MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studenten 2010 - Powered by Wordpress Webdesign: ZINA LEMMIKKI