KÜMA – Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete

A 2012 óta működő Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete (KÜMA) egy tudásmegosztás és a közösségi erő mozgatta szervezet. Az egyesület fő céljait egy hármas gondolatsor határozza meg:

  • Tudás: Segíteni, hogy a Magyarországon tanuló diákok külföldi tapasztalathoz/tudáshoz jussanak
  • Közösség: Létrehozni egy olyan értelmiségi közösséget, mely méltó képviselete Magyarországnak külföldön
  • Jövő: A külföldön végzett diákok hazatérése és munkaerőpiacra való visszailleszkedésének segítése

Tevékenységünk

Tudás

Egy mai, gimnáziumi évei – vagy alapképzésének – végéhez közeledő diák agyában nem ritkán fordul meg a gondolat, hogy szeretne külföldön tanulni. Ahhoz azonban, hogy ez létrejöhessen, információra van szüksége. Ez az a tudás, amellyel mi rendelkezünk. Kilenc országban vagyunk jelen több mint száz taggal és folyamatosan bővülünk, mely lehetővé teszi, hogy első kézből informálódjon az ember külföldi lehetőségekről, viszonyokról. Mentorprogramunk lehetővé teszi, hogy már a kiutazás előtt meglegyen a kellő információ a célországról.

Közösség

A KÜMA olyan közösséget hozott létre, mely mankót jelenthet a felvételi folyamat elejétől egészen a diplomaosztóig. Sőt, még azon túl is. Tagjainknak lehetősége nyílik mind Magyarországon, mind külföldön szakmai és kulturális rendezvényeken részt venni, valamint a kapcsolati hálón keresztül életre szóló barátságok és üzleti kapcsolatok kötődhetnek. Rendezvényeinken (ide kerülhetne egy link az események részrol) neves vendégelőadók adnak elő, akik aktuális témákban osztják meg tudásukat.

Jövő

Az egyesület hosszú távú céljának tekinti, hogy a külföldön végzett hallgatók visszailleszkedjenek a magyar munkaerőpiacra. Mit teszünk ezért? Megállapodást kötöttünk számos magyarországi szervezettel, illetve felvettük a kapcsolatot nemzetközi cégekkel – ezzel elősegítve azt, hogy diploma után egyből elhelyezkedjenek a kívánt szakmában. Célunk, hogy táptalajt biztosítsunk a leendő vállalkozóknak: egy hipotetikus szituációban egy mérnök a szervezeten belül könnyen megtalálhatja leendő könyvelőjét/pénzügyi szakemberét.

Történetünk

Az Egyesület ötlete 2012 kora tavaszán született, két Londonban tanuló magyar egyetemista segítségével. A megalakulást követően minden nagyon felgyorsult egy, a Krétakör által kiírt pályázatnak köszönhetően, melynek végén a zsűri nekünk ítélte az 5000 eurós fődíjat. Ma már több mint száz taggal rendelkezünk, 2013-ban elindítottuk szakkollégiumunkat Londonban a Hungarian Cultural Centre-rel, melynek más országokra való kiterjesztése most is folyamatban van.

 

Commentek zárolva