SAJTÓ

Köszönjük, hogy meglátogatta honlapunkat!

 

Bővebb információért keresse az egyesületünk elnökeit:

Endre Bálint és Szemerszki Gergely
elnok@mde.hu

Az egyesület munkájával kapcsolatos híradások

Írott és online sajtó:

 

Szigorított a felvételin a Bécsi Egyetem – újabb szakon kell vizsgázni

eduline.hu– 2014. február 6. – Tovább a cikkhez

A jelentkező logikáját, következetességét, valamint alapkompetenciáit egy írásbeli vizsgán ellenőrzik – amennyiben a felvételizők a pontok legalább 30 százalékát megszerzik, azonnal bekerülnek az egyetemre – hívta fel a figyelmet az Ausztriában tanuló magyar diákok egyesülete.

Bécsbe húzza az eszük a magyar diákokat – Szőts Nikolett és Pimper Fanni útmutatásával

vasarnapihirek.hu– 2013. szeptember 15. – Tovább a cikkhez

Magyar diákok lepik el Bécs városát, hogy diplomát szerezzenek. Az osztrák főváros közel is van, majd’ minden szakterület hallgatóit tárt karokkal várják az egyetemek és még tandíjat sem kell fizetni. Bekéredzkedtünk a magyar diákok bécsi gólyabáljára.

Egyetemistaként Bécsben – Somokeőy Péter magyarok boldogulását segíti

zaol.hu– 2013. szeptember 15. – Tovább a cikkhez

Étteremben dolgozik és jogot tanul. Számos teendője mellett a 19 éves nagykanizsai Somoskeőy Péter a külföldön tanuló egyetemisták boldogulását segítő, bécsi székhelyű Magyar Diákok Egyesületének alelnöki tisztségét is ellátja.

Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala

dunatv.hu– 2013. május 21. – Tovább a videóhoz

13:15-től interjú az Ausztirai egyesületi vezetőkkel, köztük Ujvári Péterrel a Magyar Diákok Egyesületének elnökével.

Magyar divatbemutató Bécsben

volksgruppen.orf.at/magyarok – 2013. május 21. – Tovább a cikkhez

A bécsi magyar egyesületek összefogásának eredményeképp rendezték meg az első magyar divatbemutatót június 8-án Bécsben. A manöken hölgyek és férfiak ruháin kalocsai és matyó minták voltak láthatóak.

A bécsi magyar öregdiákoknak is van már Alumni Klubja

szervuszausztria.hu – 2013. május 21. – Tovább a cikkhez

Újdonság, hogy a nemrégiben megalakult Alumni Klub elnökének személyében már végzett hallgató, Újvári Péter vette át a stafétabotot a túl sok elfoglaltsága miatt lemondott Tóth Katától.

Diákok százai cselezték ki a felvételi szigort: egyre többen tanulnak Ausztriában

eduline.hu – 2013. március 21. – Tovább a cikkhez

Néhány év alatt majdnem duplájára nőtt az osztrák egyetemeken tanuló magyar diákok száma: míg 2004-ben még csak 1141-en, 2012-ben már 1916-an végezték tanulmányaikat Bécsben, Grazban és más osztrák városokban.

Orvosképzés külföldön: Bécs vagy Marosvásárhely?

WEBBeteg – 2012. március 1. – Tovább a cikkhez

Ausztriában augusztusig lehet jelentkezni orvosképzésre, amennyiben valaki kimarad a magyar egyetemekről, még mehet Bécsbe tanulni. Semmi sem lehetetlen, de nagyon nehéz bent maradni – mondja az egyik kint tanuló magyar lány. Marosvásárhelyen a tervek szerint hamarosan megalakulhat az orvosi egyetem magyar tagozata, amelyre égető szükség van, jelenleg ugyanis a hallgatók fele magyar. Körképünk.

Új év, új vezetés

Szervusz Ausztria – 2012. január 6. – Tovább a cikkhez

Hét év után adja át a stafétabotot Szabados Viktor, a Magyar Diákok Egyesületének (MDE-VUS) elnöke. A Bécsben tanuló magyar fiatalok Tóth Kata elnöksége alatt is számíthatnak az egyesületi segítségre. És persze azokra a bulikra, amelyek nagyonis elnyerték az egyetemisták tetszését, és nagyban hozzájárultak beilleszkedésük megkönnyítéséhez.

Hallgatói kivándorlás

FN24 – 2012. január 10. – Tovább a cikkhez

Nálunk a jövőben a többség fizet, Ausztriában viszont tandíj nélkül tanulhatnak a fiatalok. Igaz, ott a megélhetés költségét kell előteremteni.

Ingyenes az osztrák felsőoktatás a magyar diákoknak is

SZEGEDma – 2012. január 10. – Tovább a cikkhez

Lehet, hogy a magyar diák kedvezőbb feltételekkel tanulhat valamelyik osztrák egyetemen, mint itthon? Ha csak fizetős karra vették fel, akkor mindenképpen. Ausztriában ugyanis már életbe lépett az az új törvény, amely eltörli az osztrák felsőoktatási intézményekben a tandíjat – olvasható a szervuszausztria.hu-n.

Ingyen diploma Ausztriában

Somogy TV – 2012.január 20. – Tovább a cikkhez

Az utóbbi években robbanásszerűen nőtt meg a külföldön diplomázók száma, hiszen többen már úgy szeretnének a határainkon túl munkába állni, hogy helyben szerzett diplomával rendelkeznek.

Botrány az oktatási kiállításon

RTL-KLUB – 2012. január 20. – Tovább a videóhoz

Akinek az állam fizeti tanulmányait, a képzési idő kétszeresét legalább itthon kell tölteni – 20 éven belül. Aki ezt megszegi, vissza kell fizetnie a képzés árát.

Egyre nagyobb az érdeklődés a külföldi egyetemek iránt

rádió fm 95 – 2012. február 06 – Tovább a cikkhez

Az osztrák egyetemeken jelenleg 2 ezer magyar fiatal tanul, Bécsben arra számítanak, idén megduplázódik a jelentkezők száma – mondta a köztévének Tóth Kata a bécsi Magyar Diákok Egyesületének elnöke.

Változó felsőoktatás: egyre nagyobb az érdeklődés a külföldi egyetemek iránt

hirado.hu – 2012. február 05. – Tovább a cikkhez

A szombathelyi Bolyai János Gimnáziumban két évvel ezelőtt az érettségizők 10 százaléka jelentkezett külföldi egyetemre, most minden második végzős gondolja úgy, hogy nem Magyarországon tanul tovább.

Tanulj jogot, közgázt ingyen Ausztriában!

mohaonline – 2012.január.22. – Tovább a cikkhez

Ausztriában 2009 óta ingyenes az állami felsőoktatás, így érdemes elgondolkodni, hogy például Grazba vagy Bécsbe is beadd a jelentkezésed! Utánajártunk, melyek a legfontosabb tudnivalók az osztrák egyetemi képzéssel kapcsolatban.

Így tanuljon Ausztriában!

Haszon – 2010. május 5. – Tovább a cikkhez

A HASZON (osztrák Gewinn-nek megfelelő) magazin 2010. májusi számában egy az ausztriai továbbtanulásról szóló összeállítás jelent meg. A lap részére készített statisztikával, interjúkkal és hasznos információkkal egyesületünk is közreműködött a cikk létrejöttében.
Személyes interjú nyomán.

Mintegy 1200-1400 magyar állampolgárságú hallgató tanul az osztrák felsőoktatásban

MTI – 2009. október 29. – Tovább a cikkhez

– mondta el a bécsi Magyar Diákok Egyesületének elnöke. Az MTI annak kapcsán kérdezte Szabados Viktort a magyar diákok lehetőségeiről, ogy az egy hete tartó diáktüntetések ráirányították a figyelmet a szomszédos országra.
Személyes interjú nyomán.

Mintegy tízezer, a felsőoktatási rendszerrel elégedetlen egyetemista tüntetett szerda este Bécsben

MTI – 2009. október 28. – Tovább a cikkhez

A diákok zeneszó mellett, hangosan sípolva, dobolva, transzparenseket lengetve haladtak a belváros széles körútján, a Ringen a Bécsi Egyetem főépülete felől az oktatási minisztérium irányába. A résztvevők a parlament előtt rövid időre megállva hangos füttykoncerttel nyomatékosították elégedetlenségüket.
Személyes interjú nyomán.

Ingyenes felsőoktatás magyaroknak is

http://volksgruppen.orf.at – 2009. szeptember 5.

Valamennyi osztrák és EU-országbeli felsőoktatási hallgató pénztárcájában szemeszterenként 363,36 euróval több marad. Tovább a cikkhez
ORF telefonos interjú nyomán.

Ingyenes az osztrák felsőoktatás a magyar diákoknak is

www.szervuszausztria.hu – 2009. május 9.

Lehet, hogy a magyar diák kedvezőbb feltételekkel tanulhat valamelyik osztrák egyetemen, mint itthon? Ha csak fizetős karra vették fel, akkor mindenképpen.
Tovább a cikkhez
Személyes interjú nyomán.

Iskolasógorság – Magyar diákok Ausztriában

HVG 2008/09. szám – Társadalom rovat – 2008. február 29.

Osztrák egyetemeken tanul a legtöbb külföldi diák az Európai Unió országain belül, arányuk eléri a 20 százalékot. A népszerűség oka, hogy néhány művészeti, építészeti szakot kivéve felvételi nélkül lehet bejutni.
Tovább a cikkhez

Áprilistól nem jár TB a külföldön tanulóknak

Kossuth Rádió – MOJ – 2007. március 27.

A bécsi Magyar Diákok Egyesülete nemrég arról tájékoztatta tagjait, hogy a külföldön tanuló diákok április 1-jétől nem jogosultak eltartott családtagként magyarországi társadalombiztosítási ellátásra, csak ha ezért külön fizetnek. Ami az itthon tanulóknak automatikusan jár, az a 150 kilométerrel távolabb levőknek nem adatik meg.
Tovább a cikkhez

Bécsben kevesebb a tandíj, mint itthon

Kossuth Rádió – MOJ – 2007. március 27.

Magyarországon az ajánlás szerint 150.000 forint lesz a tandíj egy félévre. Ausztriában egy szemeszterre jelenleg 378,72 euró, azaz körülbelül 96.000 forint, és ezért akárhány szakra járhat az ember, de 60 óra társadalmi munkával ez is kiváltható. Ráadásul az osztrák egyetemeken nem kell felvételizni.
Tovább a cikkhez

Az év diákszervezeti vezetője 2005 díj

mobilitas.hu – 2006. május 31.

Május 19-21 között került megrendezésre a Magyar Ifjúsági Képzési és Kulturális Szeminárium, a ráckevei Savoyai Kastélyban a Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesületének szervezésében. A tagszervezeti tagok tréningeken, a vezetők workshop-okon vehettek részt, továbbá itt került átadásra “Az év diákszervezeti vezetője 2005 “díj” is.
Tovább a cikkhez

Van egy csapat…

transalap.hu – Szalmanov Zsuzsa – 2006. áprilisában

“Kell egy csapat!” – szól Minarik Ede mosodás elhíresült mondata a “Régi idők focija” c. filmben. Jelentem, van egy csapat! Biztos van több is, én azonban itt a szomszédban, Bécsben találtam egy igazi csapatot. Leesett az állam tölük, illetve attól, amit ők tesznek.
Tovább a cikkhez

Beteglátogatók kérése Bécsből

Segélykiáltásként küldte el szerkesztőségünkbe levelet a Magyar Diákok Egyesületének elnöke
Kisalföld – Rimányi Zita – 2005. november 24.

Segélykiáltásként küldte el szerkesztőségőnkbe levelét a Magyar Diákok Egyesületének (MDEVUS) elnöke, Szabados Viktor, aki a Kisalföld Külföldi olvasóink jelentik rovatának is “tudósítója”.
Tovább a cikkhez

Fizeti a tb a holttestek hazaszállításást

Népszabadság – Kun J. Viktória – 2005. július 22.

Miután a Magyar Diákok Egyesülete felhívta az illetékesek figyelmét egy ilyesztö jogszabályi hiányosságra, mely eddig a külföldön elhalálozott honfitársainkat nem tekintette többé a TB biztosítottjának s így nem fedezte a hazaszállításukat sem, sikerült a jogszabály korrekciót elérni. Halállal végződő külföldi gyógykezelés esetén mostantól fizeti az egészségbiztosító a holttest hazaszállításának költségét.
Tovább a cikkhez
(mde.hu: 3 héten belül fordulatot vett a dolog és a jövőt nézően is rendeződött a jogi helyzet az érintett családok érdekében)

A halott már nem a magyar állam biztosítottja

Népszabadság – Kun J. Viktória – 2005. június 28.

Áprilisban került ki egy 14 éves, krónikus beteg fiú Ausztriába, hogy tüdőátültetést végezzenek rajta. Nem sürgősséggel – hiszen nem volt közvetlen életveszélyben -, hanem várólistásként jutott ki az osztrák fővárosba, hogy a magyar-osztrák államközi megállapodás alapján új tüdőt kapjon. Végül az egyik legfiatalabb CF-s (cisztás fibrózisos) betegként esett át a műtéten, amire mindenképpen szükség volt, mert ennél a betegségnél a tüdő nem bírja a terhelést 14-17 éves kor után.
Tovább a cikkhez
(mde.hu: Szabados Viktor hívta fel a figyelmet a cikkben leírt jogi hézagra és végül a szaktárca elzárkózódása után a sajtó segítségéhez fordult)

A Bécsben tanuló magyar diákok magukon segítenek

Kossuth Rádió – MOJ – 2005. április 27.

Önszerveződés, önsegélyezés, az információk átadása – nem külön a stúdiumok a bécsi egyetemen, de vállalkozó kedvű diákok úgy gondolták, hogy segítenek magukon, és persze egymáson. Ma minden főiskolás és egyetemista saját magát menedzseli az intézmények, karok, szakok, tanár és kurzusválasztások, kreditszerzések dzsungelében. Szabados Viktor bécsi tapasztalatait osztotta meg műsorunkkal.
Tovább a cikkhez

Az újjászületés helye

Bécsben minden tüdőre váró magyarra időben sor kerül
Népszabadság – Szászi Júlia – 2005. április 16.

Hat óra. Háromszázhatvan perc. Ennyi áll rendelkezésre ahhoz, hogy a magyarországi szervkivételi műtét megkezdése után a tüdő Bécsbe, az Allgemeines Krankenhausba (AKH) jusson. Az ottani műtőben ilyenkor már teljes a készültség, s amint megérkezik a várva várt szerv, kezdődik az életet mentő beültetés. Nem ritkán magyar betegnek jelent új életet a tüdő; magyar a sebészek egyike is, dr. Lang György.
Tovább a cikkhez

Bécsi Magyar Diákegyesület

Több mint ezernégyszázan tanulnak az osztrák fővárosban
Népszabadság – Szászi Júlia – 2005. február 3.

A szokottnál nehezebben indul a buli, hiába ez a december közepe nem ideális időpont. Este nyolckor éppen csak szállingóznak a vendégek, igaz, még az erősítőt se sikerült tökéletesen beállítani. Akinek ez egy mozdulatába kerülne, ma nem jön: diplomamunkáját kell a napokban leadnia, azon dolgozik még. A Collegium Hungaricum utcáról külön is megközelíthető nagytermének falán a díszítés is azt hirdeti, hogy a mai este rendkívüli. A bécsi Magyar Diákegyesület ötödik születésnapját ünneplik.
Tovább a cikkhez

Feketén egyszerűbb

Az Ausztriában dolgozó diákok küzdenek a hivatallal
Népszabadság – Szászi Júlia – 2005. február 1.

Az Osztrák Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium képviselöje úgy érezte, mentegetöznie kell. Csak szerény közhivatalnok, a döntés nem az ö hatásköre, azt a magasabb politika szabja meg. Szóval ő inkább csak tájékoztat – mondta a bécsi Collegium Hungaricum nagytermében megrendezett konferencián, amelyre a Magyar Diákok Egyesülete (MDE) hívta meg.
Tovább a cikkhez

Zsúfoltság Bécsben

Népszabadság – Szászi Júlia – 2004. december 2.

A Bécsi Egyetem publicisztikai fakultásának épülete előtt méltatlankodó hallgatók számára vörös posztó az egyetemi privatizáció témája: az állam részleges kivonulása e területről az ő szemükben visszavonhatatlanul összefügg saját reményeik szertefoszlásával.
Tovább a cikkhez

2. Rádió és televízió:

Továbbtanulás Ausztriában

Az új magyar felsőoktatási törvény heves vitákat váltott ki. Az államilag finanszírozott helyek több szakon előirányzott drasztikus csökkentése újra az osztrák továbbtanulás felé is irányítja a közfigyelmet. A 180 perc című műsorban Szabados Viktor,  a Magyar Diákok Egyesületének leköszönő elnökével beszélgetett Szederkényi Olga szerkesztő-riporter.

MR1 Kossuth – 2012. január 10.
adás visszahallgatás (180 perc című műsor), 06:39-kor

 

Túl sok diák, kevés oktató az osztrák egyetemeken

A Keletről, Nyugatról megindult diákroham megremegtette az osztrákfelsőoktatást. Ausztria tandíj és felvételi mentem képzését ugyanis nem csak az osztrák fiatalok árasztották el, hanem a németek és a kelet-európaiak, a magyarok is. Pillanatok alatt nyilvánvaló lett, hogy valakinek pénzt kell pumpálnia a rendszerbe, vagy az osztrák államnak vagy a diákoknak és szüleiknek. Erre ebben a pillanatban egyik fél sem hajlandó. A Magánhangzó Hétindító beszélgetésében Szabados Viktor, a Bécsben működő Magyar Diákok Egyesületének elnökével Szikra Zsuzsa beszélgetett a több mint két hete tartó diáktüntetésről.

MR1 Kossuth – 2009. november 9.
Link, adás winamp playlist

Mit jelent 1989. a mai fiataloknak? Kerekasztal-beszélgetés 5 vasfüggönyös ország fiataljaival.

A 2009-es emlékév indító rendezvényeként a magyar fiatalokat képviselhettük az osztrák külügyminisztérium meghívásának eleget téve a Wiener Metropol színpadján. Ursula Plassnik külügyminiszter asszony kezdeményezésének főbb gondolatairól, 1989 szerepéröl beszélt, majd bemutatták az 5 vasfüggönyös ország fiataljainak körében végzett felmérés eredményeit. A kerekasztal-beszélgetésekben 5 vasfüggönyös ország fiataljaival (AT, CZ, SK, HU, SL) vettünk részt a következö témákat érintve:

1. Hogy gondolkoznak a fiatalok ma 1989.-röl? (HU Szabados Viktor – MDE-VUS)
2. Fiatalok perspektívái a mai Európában. (HU Nagy Gergely Daniel – MDE-VUS)
ORF ZIB-24 – 2008. szeptember 22.
Link, adás wmv

Szakemberhiánnyal kűzködnek Ausztriában is. Ki miért és mit tanul magyar diákként Ausztriában?

Egyre több területen érzékelhető a szakemberek hiánya mind Magyarországon, mind szomszédos Ausztriában is. Vajon egy magyar fiatal annak megfelelően választ pályát, hogy éppen mik az aktuális munkaerőpiaci jelenségek? Reiner Anna és Szabados Viktor válaszolnak a feltett kérdésekre.
MTV Kárpát express – 2008. szeptember 15.
Link, adás wmv

ORF Studióvendég Szabados Viktor

Mivel foglalkozik a Magyar Diákok Egyesülete Bécsben? Hány magyar hallgatóról van itt szó és hogyan veszi ki a részét az önkéntes egyesület a diákélet mindennapjaiban? Szabados Viktor magánbeszélgetésben szól mindezekről illetve személyes történetét is megosztja a hallgatókkal.
ORF Radio 1476, Volksgruppenredaktion – Csípős nyelv – 2008. március 15., 20 óra
Link, adás mp3

Továbbtanulási körkép, Magyarországon és külföldön

Mostantól új pontszámítási rendszerben mérettetik meg magukat a magyar felsőoktatásban jelentkezők. Mire kell figyelni a továbbtanulási jelentkezés beadásánál? Ha valaki nappali tagozatos képzésben gondolkodik és külföldre kacsingat, hogyan tanulhat tovább például Angliában, Németországban vagy éppen Ausztriában? Mennyibe kerül és milyen körülményekre számíthat egy magyar diák? – Az adásban élő telefonintrerjú Szabados Viktorral a bécsi MDE-VUS elnökével.
MR1 Kossuth Rádió – Napközben – 2008. január 29., 9-10 óra
Link, adás mp3

Áprilistól nem jár TB a külföldön tanulóknak

Riport a külföldi magyar diákok kétes biztosítási helyzetéről, az általuk joghézagnak tartott április 1-vel életbe lépő magyar jogi szabályozásról
Kossuth Rádió – MOJ – 2007. március 27.
Link

Bécsben kevesebb a tandíj, mint itthon

Riport az osztrák fővárosban tanuló magyar hallgatók diákéletéről, a tandíj, a megélhetés, a munkavállalás kérdéseiről
Kossuth Rádió – MOJ – 2007. március 27.
Link

Veszélyben a magyar betegek önkéntes segítése Bécsben

Riport arról, hogy miért emésztheti fel a diákegyesületet a kórházi munka és miért várnak az egyetemisták 1 éve hiába az egészségügyi tárca segítségére
MTV – Híradó – 2006. október 8.
Link

Segélykiáltás a kórházi tevékenység kapcsán

Telefoninterjú a diákegyesületi munka mellett folytatatott, ugyancsak önkéntes kórházi tevékenység ügye kapcsán
Kossuth Rádió – MOJ – 2005. december 21.
Link

Magyar betegek tüdőtranszplantációja Bécsben

Tudósítás a magyar tüdőbetegek bécsi újjászületéséről, az AKH tüdőtranszplantációs programjáról és a magyar diákegyesület önkéntes, segítő munkájáról
MTV – Héthatár – 2005. július 17.
Link

A Bécsben tanuló magyar diákok magukon segítenek

Riport a magyar hallgatók önszerveződéséről, munkájáról
Kossuth Rádió – MOJ – 2005. április 27.
Link

Bildung für alle? Beschäftigung für alle?

Tudósítás az MDE-VUS és az EALIZ január 18-i kerekasztal-beszélgetéséről
Duna TV – Kárpáti Híradó – 2005. január 19.
Link

Megosztás

Sorry, the comment form is closed at this time.


Copyright © MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studenten 2010 - Powered by Wordpress Webdesign: ZINA LEMMIKKI