Jelentkezés, felvételi

Mit érdemes tudni a jelentkezés előtt?

1. A 2005-től a luxemburgi Európai Bíróság döntésének megfelelően minden EU-s, érettségivel rendelkező diák jelentkezhet az osztrák felsőoktatásba. 8-10 szak kivételével még mindenhová keretszámok és korlátozás nélkül lehet jelentkezni (többek között az orvosi szakok, publicisztika, közgazdaságtan, táplálkozástudomány, valamint a készségszakirányok felvételihez kötött szakok Ausztriában is).
A szakfőiskolák, azaz a Fachhochschule-rendszer kivétel, hiszen itt felvételi (lehet akár egy elbeszélgetés is) és tandíj is érvényben van (40-50 fős évfolyamok, az adott iparágakkal szoros együttműködésben).  2010 őszétől viszont az  egyetemek is kérvényezhetik a keretszámok és felvételi rendszer bevezetését az illetékes minisztériumnál, amit több helyen meg is tettek azóta. Ezért érdemes tájékozódni jelentkezés előtt akár az egyetemek vagy a hallgatói önkormányzatok weblapjain a Bewerbung, Zulassung címszavak alatt (egyetemi elérhetőségek és szakiránykereső a Linkek menüpontban).

2. Első körben a legtöbb egyetem online regisztrációt ír elő (Online Erstanmeldung/Voranmeldung). Meg kell adni az adataidat, mielőtt aztán személyesen aláírod és leadod a jelentkezést és az ehhez szükséges papírokat. A regisztráció végén e-mailben értesít a rendszer, egy előzetes regisztrációs számot is kapsz. Ezután mehetsz be az egyetem tanulmányi osztályára (Studienabteilung).

3. Az érettségid német nyelvű fordítását minden esetben le kell adnod (kivéve ha német-magyar, két tannyelvű).  Mesterképzés esetén az alapképzést igazoló bizonyítvány is természetesen feltétel. Hogy melyik egyetem mit fogad el hivatalos fordításnak, ezt maguk döntik el.

A legritkább esetekben lehetséges, hogy a magyarországi fordításoknál még egy osztrák bejegyzett fordító hitelesítését (ellenőrzi és pecséttel látja el) is kérik. Ilyenkor érdemes akár félhivatalos úton lefordíttatni és az Ausztriában bejegyzett fordítóknál hitelesítést kérni (Bécsben bejegyzett hivatalos fordítók). A bécsi nagykövetség konzuli osztályán ugyancsak lehet hitelesítésért folyamodni (konzuli hitelesítéselérhetőség, díjak). Az elfogadott fordításokról az adott egyetem honlapján érdemes tájékozódni. – az utóbbi években nem volt ilyenre példa, tehát egy otthoni fordítóirodában történt fordíttatás elégséges.

4. A jelentkezés EU-s diákok esetében abban az esetben, ha nincsen egységes felvételi, vagy egyéb korlátozás akár a félév kezdetekor is lehetséges még, viszont érdemes határidőként venni a nem EU-s diákoknak kitűzött határidőt. Így az őszi félévre (Ausztriában téli/WinterSemester) legkésőbb szeptember 1., a tavaszi félévre (nyári/SommerSemester) pedig február  7. Ajánlatos minél előbb beadni a jelentkezést, hiszen jellemzően a tantárgyfelvétel már a félév kezdés (október, ill. március) előtt részben lezárul. Általánosságban elmondható, hogy minden félév teljes félév, viszont pl. a mesterképzésben jellemző, hogy csak az őszi félévben lehetséges elkezdeni a tanulmányokat és a jelentkezési határidő akár már június is lehet.

5. Ha a jelentkezésedet rendben találják, akkor postán értesítenek a beiratkozás lehetőségéről (Zulassungsbescheid). Ezzel a papírral személyesen kell a tanulmányi osztályon elintézni az utolsó formaiságokat. Így befizetni a kötelező osztrák hallgatói önkormányzati tagdíjat (ÖH-Beitrag 17,00 Euró/félév + € 0,50 biztosítás) és az egyetem hallgatói igazolványát is kiváltani (egymagában nem jogosít fel kedvezményes utazásra Ausztriában, mint a magyar diák Magyarországon, ami viszont jár, erről Diákigazolvány menüpontunkban olvashatsz).

6. Az általános tandíjmentesség minden egyetemre és EU-s hallgatóra vonatkozik Ausztriában (a Fachhochschule-rendszer kivétel), viszont a hallgatói önkormányzati tagdíj kötelező. Ennek befizetése a félévenkénti beiratkozással (Inskription, Rückmeldung) együtt történik. Tandíjat annak kell fizetni, aki túllépi az adott képzés minimális félévszámát és az ehhez hozzáadandó türelmi féléveket (Toleranzsemester), ennek mértéke félévenként € 363,36.

Amennyiben még kérdéseid lennének kérlek olvasd át a Gyakran ismételt kérdések-et, vagy keress meg minket a facebook oldalunkon ahol sok érdekes hírt is találhatsz.


Megosztás

38 hozzászólás

 • roxy01 szerint:
  2011. augusztus 8. 18:27:16

  Jelenleg Marosvásárhelyen tanulok fogorvosi karon magyar állampolgárként. Ősszel kezdem a másodévet, viszont harmadévtől Bécsben szeretném folytatni a tanulmányaimat. Van rá lehetőségem, hogy évismétlés nélkül átvegyenek? Köszönettel: Piroska

 • Török Bálint szerint:
  2011. szeptember 26. 16:27:45

  Az lenne a kérdésem, hogy az Universität Wien orvosi karán van-e külön felvételi, mint a pszichológiánál, illetve, hogy az ECL C1német nyelvvizsga megfelel-e az egyetemnek,a válaszokat előre is köszönöm!

 • Szenti Levente szerint:
  2012. január 11. 18:58:57

  Azt szeretném megtudni, hogy a Bécsi Egyetem Jogi Karára van e még külön felvételi és kell e speciális nyelvvizsga? Német érettségit előrehozottan már megcsináltam illetve van egy középszintű TELC nyelvvizsgám is. A választ előre is nagyon köszönöm! :)

 • babóca szerint:
  2012. január 12. 10:39:12

  Érdeklődöm, hogy történelem szakra milyen beiratkozási feltételek vannak? Az érettséginél elért eredmény már feljogosít a beiratkozáshoz, vagy külön felvételit is szervez az egyetem? Szükséges német nyelvvizsga, és ha igen milyen fajta? Két év múlva lenne esedékes az egyetemre való beiratkozás, de ehhez már most informált kellene, hogy legyek, hogy aszerint készüljek a továbbiakban. Előre köszönöm a segítséget.

 • A most készülő GYIK-ban sok hasznos információt találsz ezzel kapcsolatban: GYIK
  Ha további kérdéseid vannak, a kapcsolat menüpont alatt megtalálod az elérhetőségeinket.

 • Nincs külön felvételi. B2-es nyelvvizsga vagy 5-ös német érettségi szükséges hozzá.

 • F. Krisztian szerint:
  2012. január 25. 15:33:42

  Sziasztok!

  Nemtudja valaki, hogy az osztrak mesterkepzesben milyen eredmenyek alapjan lehet bekerulni? Ugy olvastam valahol, hogy a szakdolgozat (+ annak megvedese) es az allamvizsga eredmeny szamit es egy nemzetkozi nyelvvizsga (TOEFL, IELTS)
  Viszont nemtudom, hogy az evek alatt szerzett jegyeket, hogy szamoljak el illetve atlagolva kerik e vagy bontasban?Illetve milyen nehez bejutni egy ilyen egyetemre??(tudom, hogy fugg magatol az egyetemtol is)
  Elore is koszonom a valaszt!

  sziasztok

 • Bachelor diploma kell hozzá. Az eredményeid nem relevánsak. Német nyelvtudást bizonyítani kell egy okmánnyal(leforditva németre, hitelesítve fordítóiroda által, ez lehet magyarországon is)

 • Richter Fanni szerint:
  2012. január 29. 16:07:21

  Sziasztok! Idén esedékes a továbbtanulás nálam, kérdésem a következő. Van középfokú ECL nyelvvizsgám illetve ötös német középszintű érettségim. Arra lennék kíváncsi, hogy az orvosi szakokra ezen tudáson kívül szükség van-e még bármi másra, van-e még ezen kívül követelmény vagy felvételi?

  Előre is köszönöm a válasz! :)

 • Szia Fanni,

  Felvételi vizsgára februárban kell jelentkezni. Másra nincs szukséged hozzá. Ezt olvasd át az egyetemről: http://mde.hu/gyik/#11

 • Richter Fanni szerint:
  2012. január 31. 12:22:29

  köszönöm, a másik kérdésem pedig az lenne, hogy az állatorvosira is hasonló felvételi szükséges?

 • martim92 szerint:
  2012. február 2. 16:46:28

  A Bécsi egyetem a felvétel szempontjából számít az, hogyha olyan érettségit csinálok/ küldök ami 2 szóbeliből áll, mivel grafomotoros gyengeségem van és kaptam ezért ezt a felmentést németből + magyarból, hogy 2 szóbelit húzok érettségin írásbelit nem írok, viszont van nyelvvizsgám középfokú nemzetközileg ( ott írtam írásbelit persze :D ) elismert, mert ha az ilyet nem fogadja el az osztrák egyetem akkor bevállalom hogy megírjam az írásbelit is. A választ előre is köszönöm.

 • martim 92 – Ausztiában a felvételnél az érdekli az ott dolgozókat hogy minél gyorsabban pörögjön a felvételi és hamar tul legyenek rajta. Ha lefordíttatod az érettségidet és benne van az 5 ös német érettségi ráadásul még a nyelvvizsgát is hozzácsatolod biztosan nem lesz gond.

 • Tamás szerint:
  2012. február 4. 22:31:04

  Kedves MDE-csapat!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy az osztrák egyetemeken van-e a felvételinél korhatár? (Én elmúltam 30, de még csak most fogok Bachelor diplomát szerezni, és szívesen tanulnék tovább Ausztriában.)
  A másik kérdésem, hogy itt sokszor írjátok, hogy a Bécsi egyetemen mely nyelvvizsgákat fogadják el, de ez a többi egyetemre is igaz? (Nekem középfokú Origós nyelvvizsgám van, és beszélek is ezen a szinten, de érettségim nincs németből.)

  Köszönettel: Tamás
  &

  Válasz: Nincs korhatár egyetemeken, találkoztam már nem egy nálad idősebb diákkal.
  Ha van nyelvvizsgád akkor azzal igazolod a német nyelvtudásod, tehát nincs rá szükség, hogy az érettségidben is benne legyen. Mindegyik egyetem künbözik, de követelmények mindenhol fel vannak tüntetve a honalpon pontosan.
  üdv. András

 • roxy01 részére:

  adnál egy mail címet, kérdeznék tőled Marosvásárhelyről. Vagy itt is ok.

 • Sziasztok!
  A Bécsi Egyetem Quantitative Economics, Management and Finance mesterszakon szeretnék tanulni, ahol angol nelvű a tanítás. Van egy TELC B2 angol nyelvvizsgám, egy gazdasági szaknyelvvi B2 angol nyelvizsgám és ötös angol érettségim. Az lenne a kérdésem, hogy ez elég lesz-e a felvételihez, vagy kell még mellé német nyelvvizsga is?
  Előre is köszönöm a választ!

  Válasz: itt és itt megtalálod a szükséges info-kat. Német nyelvvizsga nem szükséges hozzá.

 • Fruzsina szerint:
  2012. február 27. 17:02:41

  Sziasztok! Én aziránt szeretnék érdeklődni, hogy látom hogy elég lenne az 5ös(80%-os) német érettségi a jelentkezéshez, viszont nekem van egy B2-es nyelvvizsgám, annyi a probléma, hogy ORIGO nyelvvizsga és az sajnos csak államilag elismert, s úgy tudom, azt kint ha lefordíttatom sem fogadják el.A véleményeteket szeretném kérni, hogy milyen nyelvvizsgát csináljak a jelentkezéshez? Köszönöm a választ! :)
  Válasz: Ha tudod hogy melyik egyetemre akarsz menni akkor keresd meg a felvételi követelményeknél, hogy milyen nyelvvizsgákat fogadnak el.
  üdv.: András

 • Beáta szerint:
  2012. február 29. 7:40:15

  Sziasztok!
  Szeretném meg kérdezni, hol tudom meg nézni milyen főiskolák és egyetemek vannak Ausztriába.
  Köszi
  Válasz: http://www.studium.at/universitaeten

 • Szilas Anna szerint:
  2012. március 3. 20:47:47

  Kedves MDE-csapat!
  Fiam szeptemberben szeretné megkezdeni BA tanulmányait a bécsi egyetemen. Mi a jelentkezési határidő?
  Köszönöm a segítséget: Anna
  Válasz: Minden bécsi egyetemen kicsit máshogy van. Info: mde.hu/gyik
  üdv.: András

 • János szerint:
  2012. március 10. 14:35:13

  Érdeklődni szeretnék, olyan ügyben, h jelenleg Magyarországon vagyok rendőr és szeretnék Ausztriába dolgozni rendőrként. Van erre vami mód , h átvegyenek vagy iskolát kell hozzá végezni? Köszönöm.

 • Csak az ország saját állampolgárai lehetnek rendőrök meg katonák!

 • Azt szeretném megkérdezni,hogy ausztriai spanyol-romanisztika szakra elég-e egy spanyol középfokú,vagy oda is csak akkor tudok jelentkezni,ha tanultam legalább 4 évig és van belőle felső fokú érettségim?Valamint hátránnyal indulok,ha nem tanulok suliban németet?

 • matilde szerint:
  2012. március 27. 16:49:59

  Sziasztok!
  Nem tudjatok , hogy a becsi muveszeszeti egyetemen a felvetelik miert zajlottak le februarban? kicsit keson reagaltam (multevben a jelentkezest ez aug. -ig lehetett megtenni ).Szeptemberben nincs potfelveteli Ba programra?
  Koszi elore, M.

 • laszlo kovacs szerint:
  2012. április 24. 17:06:30

  János. Van rá mód-én is most járok utánna.Felsőfok német , fél év átképző, osztrák állampolgárság felvétele.azt tipl hi

 • Boglárka szerint:
  2012. április 27. 12:20:33

  Sziasztok!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a bécsi egyetemeken angol nyelvű képzés esetében sincs tandíj, vagy az csak a német nyelven folyó képzésekre igaz? Illetve, ha van, akkor az kb. mennyi?
  Előre is köszönöm.

 • Szia, ugyanaz igaz az angol nyelvű képzésre mint a német nyelvűre.

 • Judit szerint:
  2012. május 7. 14:02:23

  Sziasztok!
  Beadhatom egyszerre több osztrák egyetemre is a jelentkezésemet? Gondolom, hogy igen… de akkor ki kell tölteni valami lapot a sorrenddel vagy ilyesmit?

 • németh éva szerint:
  2012. május 7. 21:50:39

  Kedves Tanuló Ifjúság !

  Idén tavasszal harmadikos fiammal tájékozódni próbáltunk a bécsi educatio kiállításon , valamint végiglátogattuk az alábbi intézmények nyílt napjait ( WU , Fachohschule Wienerneu -stadt , UniWien ) . A “gyermek” gazdaságtant szeretne tanulni angolul . Nehezen igazodunk el az információdömpingben . Nagyon szimpatikus volt a Fh.Wn. . Itt kaptuk a legátfogóbb képet a lehetőségekről(a képzési struktúrától a kollégiumig !!! ) , de nem tudjuk a szakfőiskolai diploma egyenértékű – e a WU , vagy az UniWien megfelelő karának diplomájával . Ez utóbbi két intézmény közül sem értjük hogyan , minek alapján kellene választani …
  A prospektusok tényszerű információin túl valami szubjektívebb véleményre lenne szükségünk ! Mit érdemes mérlegelni ?

  Köszönettel : Németh Éva

 • Kedves Judit: Igen, beadhatod. Minden egyetemre külön kell jelentkezni, nincs központi jelentkezés.

 • Calderon szerint:
  2012. május 8. 21:09:21

  A felsorolt egyetemeken, meg főiskolán csak német nyelvű Bsc képzés van, angolul csak mester szakok vannak! az egyetemi diploma mindig többet ér mint a főiskolai. Elismertség szerint a legjobb a WU, de ez is a legnehezebb 2/3 a diákoknak nem tudja elvégezni, meg aki elvégzi is sokszor csúszik 1-2 évet.

 • Dóri szerint:
  2012. május 20. 17:19:48

  Hello!
  A zenei iskolákkal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Mindenképpen művészeti, vagy valami művészetközeli irányban szeretnék továbbtanulni. A kérdésem az lenne – mivel később kezdtem el gitározni -, hogy van-e olyan konzervatórium, zeneiskola (bármi), ami nem feltétlenül egyetemi szintű, de nem is csak hobbijellegű képzést ad? Tehát például egyetem mellett is végezhető. Nyilván a zeneművészeti egyetemre nem könnyű bekerülni, de esetleg tudnátok adni valami információt arról, hogy nagyjából mik az elvárások? De érdekel bármi, akár kurzus is.

  A másik dolog, amiről kérdezni szeretnék az a Bécsi Egyetem filológiai kara. Úgy tudom, hogy ez angol nyelvű, viszont fizetős. Ez mennyibe kerül? Illetve, hogyha az oktatás ténylegesen angol, akkor nem kell német nyelvvizsga? Vagy az mindenképpen kell és amellé szükséges még az angol? Elfogadnak nemzetközi nyelvvizsgákat (pl.:Telc, City&Guilds, Toefl, stb.)?
  Hallottam olyat is, hogy felvételi gyanánt van egy elbeszélgetés és a külföldieknek meg kell írniuk az egyetem külön bejáratú német tesztjét. Ez igaz?
  Gondolom a nyelvvizsgákat (amikről itt olvastam) csak Ausztriában lehet letenni. Milyen nehezek? Ez nem váltja ki a beszélgetést? Vagy az ezt? (ha egyáltalán van ilyen)

  Azt hiszem, egyelőre ennyi! Előre is köszönöm a türelmet annak, aki ezt végig olvassa, és a válaszért is nagy köszönet!!! Szép napot! :)

 • Szia Dóri!

  Az első kérdéseddel fordulj kérlek ehhez az újonnan indult csoporthoz. Remélem lesz aki tud segíteni neked:
  Kunst und Musik Uni Ungarn

  A bécsi egyetem(uni wien) nem fizetős, egyik kara sem.
  Deutsche Philologie
  Klassische Philologie

  Ezeknél a linkeknél megtalálod a követelményeket a “Voraussetzung” alatt.
  Nincs az egyetemnek külön német tesztje.
  Ezeket a nyelvvizsgákat fogadják el.

  A nyelvvizsgákat nem váltja ki semmi és nem csak Ausztriában lehet letenni őket. Nincs semmilyen teszt és elbeszélgetés. Az egyetemeknek nincs ilyenre kapacitásuk.
  Neked is szép napot!

 • Emese szerint:
  2012. május 28. 18:34:35

  Sziasztok!!!
  Dietetikusként szeretném tanulmányaimat tovább folytatni és ezzel kapcsolatban szeretnék információkra szert tenni. Melyek ebben a szak irányban a jó egyetemek?Azt tudom ,hogy az orvosi képzések fizetősek ,de ez is?
  Előre is köszönöm a segítséget! :)
  Üdv. Emese

 • Emese szerint:
  2012. május 28. 19:52:56

  bocsánat lemaradt egy kérdésem ,azt tudom ,hogy 2012/2013 évre márc.31-ig lehetett jelentkezni,de a linzi egyetemnél ezt olvastam :

  Die Bewerbungsfrist endet mit 31. März, mein Maturatermin ist aber erst im Juni. Kann ich mich trotzdem bewerben?

  Ja, eine Bewerbung ist trotzdem möglich. Die geforderten Zugangsvoraussetzungen sind in diesem Fall unverzüglich nachzureichen. Alle Zugangsvoraussetzungen müssen zum Zeitpunkt des Studienbeginns erfüllt sein.

  ebben az esetben akkor tudok még idén is jelentkezni?
  még egyszer köszönöm.
  üdv:Emese
  Válasz: Nem, itt már nem tudsz jelentkezni.
  üdv.

 • Szia Emese!
  Dietetikát nem lehet egyetement tanulni csak főiskolán. Ilyen például az FH Campus Wien. A főiskolák fizetősek (363 EUR), az egyetemek, az orvosit is beleértve, nem.

 • lena szerint:
  2012. június 2. 0:19:58

  Kedves MDE-csapat!
  Az lenne a kérdésem, hogy az egyetem (Universität Wien) a jelentkezőket legkésőbb mikor értesíti arról, hogy felvételt nyertek-e. Fontos lenne tudnom, ugyanis itthoni egyetemre is jelentkezem, de évhalasztással szeretnék kint kezdeni, csak az itteni félév előbb elkezdedődik, mint a bécsi, ezért nem tudom mi a teendő, ha nem jön meg időben a visszajelzés és itthon pedig már kellene kezdeni az első szemesztert.
  A diákigazolvány igénylésének folyamatát is szeretném bővebben megkérdezni, ugyanis nem igazán világos a gyik és a diákigazolvány menüpont alapján. Osztrák igazolványt hogy igényelhetek?
  Előre is köszönöm válaszotokat!

 • Kedves lena!
  Az Uni Wien nem értesít senkit a felvételről. A Voranmeldung után személyesen kell beiratkozni ahol azonnal egyetemistává válsz. Kivétel ez alól Publizistik, Psychologie. A beiratkozásnál kapod meg a diákigazolványodat is amit Magyarországon is el kell hogy fogadjanak.
  Magyar diákigazolványt itt igényelhetsz: http://www.nefmi.gov.hu/ugyintezes/kulfoldon-tanulo-magyar-090803-1

 • Király vagy Andros :D

Sorry, the comment form is closed at this time.


Copyright © MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studenten 2010 - Powered by Wordpress Webdesign: ZINA LEMMIKKI