Tartózkodási engedély

Magyarország 2004. május 1-i EU-s csatlakozását követően már nincs szükség vízumra Ausztriában. Viszont a lakcím alapján illetékes hivatalnál be kell jelenteni az új osztrák lakcímet 3 napon belül (Meldeamt). Kollégiumok esetén a kollégiumi vezetés, albérlet esetén a főbérlő vagy tulajdonos az, akinek a bejelentő lapot alá kell írnia.

Igaz a vízum megszűnt, azonban 2006. január 1. után az EGT tagországokból (EU, Norvégia, Izland, Liechtenstein) és Svájcból Ausztriába érkező minden állampolgárnak, aki 3 hónapnál tovább kíván itt maradni, ki kell váltania egy olyan tartózkodási engélyt, amelynek kiállításakor diákok esetében osztrák érvényes hallgatói jogviszony, rendezett egészségbiztosítás (magyar egészségbiztosítás alapján kiállított európai egészségbiztosítási kártya vagy osztrák diákbiztosítás lásd Egészségbiztosítás menüpontban) szükséges. További részletek itt: http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/einwanderung/ahs-info/pdf/facts-anmeldebesch-de.pdf

További információk >>ITT

Az illetékes hatóság az MA 35 – Einwanderung, Staatsbürgerschaft, Standesamt. Az MA 35 2007. október 2.-ai közlése szerint a tartózkodási engedély csak akkor szükséges ha valaki a lakhelyet mint “Hauptwohnsitz” adja meg.


Megosztás

1 hozzászólás

  • Szaszkó Edit szerint:
    2010. augusztus 9. 23:23:41

    A lányom októbertől fog Ausztriában tanulni. Jelenleg külföldön van és csak szeptember 25-én érkezik haza, így a tartózkodási engedélyt csak ezután kezdheti meg beszerezni. a tanulmányait ennek hiányában megkezdheti?

    Köszönettel, Edit

Sorry, the comment form is closed at this time.


Copyright © MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studenten 2010 - Powered by Wordpress Webdesign: ZINA LEMMIKKI