fbpx

Diákhitel

A tanulmányok ideje alatt felvehető diákhitel programok

1. Osztrák diákhitel (Studien-gebührendarlehen) MÁR NEM ÉL!!

A 2007-ben nagyobb nyilvánosságot kapott osztrák diákhitel rendszer jellemzői:
– csak a tandíj mértékével megegyező kölcsönről van szó, ezért nincs összegre vonatkozó választhatási lehetőség
– a tanulmányok ideje alatt kamatmentes (ezalatt a kb. 2% kamatot a kormány fizeti a banknak meg), a tanulmányok végeztével már piaci kamatláb terheli
– maximum 14 féléven át igényelhető
– a 30. életévig
– a banki intézmények döntenek a hitel elbírálásról
– a visszafizetés a tanulmányok végeztével kezdődik

Részletes németnyelvű leírás, banki elérhetőségek:
BundesministeriumWF (Osztrák Szövetségi Oktatási Minisztérium)
Bundes ÖH oldalain (Osztrák Szövetségi Hallgatói Önkormányzat)

2. Magyar diákhitel

A 2006/07-es tanévtöl a külföldön, felsőoktatásban tanuló magyar hallgatók körével is bővült a magyar diákhitelt igényelhetők köre.

Egyesületünk a magyar Diákhitel Központ hivatalos ausztriai együttműködő partnerszervezete.

– külföldi hallgatóként az aktuális félévre vonatkozó diákhitel igénylés határideje:
a téli/őszi szemeszterben október 31., a tavaszi/nyári szemeszterben március 31.

– a maximálisan igényelhető diákhitel mértéke költségtérítéses képzés esetén 50.000,- Ft/hó (ill. 15, 21, 25, 30, 40 eFt), amelyet egy összegben folyósítanak félévente (5 hónap/félév, tehát max. 250.000,- Ft/félév). A diákhitelt összesen 10 féléven át igényelheted.

– a diákhitel folyósitása Forintban, magyar bankszámlára történik

– az “EGT felsőoktatási intézmény által kiállított igazolás”-nak mintája nincs a diákhitel honlapon, ezt a mi honlapunkon találod a nyomtatványok alatt (Datenstammblatt)

– a fordításokat (hallgatói jogviszonyigazolás – “Fortsetzungsbestätigung” és az EGT felsőoktatási igazolás) az Országos Fordító és Fordításhitelesítö Irodánál (OFFI) lehet intézni, illetve már lefordított, elökészített dokumentumokat a bécsi konzulátuson (konzuli hitelesítés, elérhetőség) (lsd. a 4.es pont alatt) keresztül is lehet hitelesíttetni vagy teljes egészében fordíttatni (ez általában drágább, és tovább tart).

A hiteligénylés menete, szerzödéskötés

1. A hallgatói jogviszonyigazolást (“Fortsetzungsbestätigung”) pecsételtesd le az egyetemed tanulmányi osztályán (“Studienabteilung”)

2. Az egyetemi törzslapot (Datenstammblatt) töltsd ki értelemszerűen és pecsételtesd le, szintén az egyetemed tanulmányi osztályán

3. A hallgatói jogviszonyigazolás valamint az egyetemi törzslap hivatalos fordítását kell a hiteligényléshez beszerezni

4. A hiteles fordításokat Magyarországon az OFFI irodákon keresztül vagy Bécsben a konzulátusi hitelesítéssel lehet beszerezni. A konzuli hitelesítéshez útlevél vagy a személyigazolvány és lakcímkártya másolata szükséges – a hitelesítés iktatásáshoz kell, hiszen köjegyzői okirat készül. A konzuli hitelesítés  (konzuli hitelesítés, elérhetőség, díjak) munkanapokon azonnal elintézhető és oldalanként 15,- Euro. A díj készpénzes banki befizetéssel történik csekken, amely feladási díja min. 3,50 Euro (2008. áprilistól), mivel nincs készpénzforgalom a konzulátuson. Az OFFI díjszabások gyorsított eljárásnál ennél magasabb lehet.

5. Szerezd be a diákhitel csomagot és kössd meg a számlavezető bankoddal a diákhitel szerződést (piros színű igénylőlap), a többi dokumentumot pedig juttasd el a Diákhitel Központhoz. Fontos, hogy külföldön tartózkodó diákként a tanulmányi adatlapon mindenképpen ki kell tölteni a kézbesítési meghatalmazásra vonatkozó részt!

A Diákhitel csomagot a nagyobb postákon vagy a kijelölt bankfiókokban illetve takarékszövetkezetekben lehet megvenni. A hiteligénylés helyszíne értelemszerűen a magyar számlavezető bankod egyike.

Ebben a Diákhitel csomagban található egy piros szinü hiteligénylö lap. Figyelj arra, hogy az igénylölap 13-as pontjánál, az intézmény rublikánál csak a következőket add meg:

13.2. 999
13.3. külföldi
13.6.2. költségtérítéses
13.7.1. nappali tagozatos hallgató

A másik kitöltendő dokumentum a tanulmányi adatlap (A piros hiteligénylési adatlap “szerződésszámát” a tanulmányi adatlap “szerződésszám” rubrikába mindenképpen át kell vezetni) ami a diákhitel honlapról származik és a nyomtatványok alatt, nálunk is megtalálhatod. Ezt magyarul kell kitölteni, tehát nem kell fordíttatni. A piros nyomtatvány marad a bankfióknál (a második példányát megkapod), az összes többi dokumentumot postán vagy személyesen a Diákhitel Központhoz kell eljuttatni:

Diákhitel Központ Zrt. H-1245 Budapest, Pf.: 1003,
Web: http://www.diakhitel.hu/
Hotline: külföldről hívható +36/1/224-96-98, Mo-ról hívható 06-40-24-00-24,
Ügyfélfogadás: Budapest, II.ker. Csalogány u. 9-11.,
H-Cs 8-16, P 8-12 óra között

A Diákhitel meghosszabbítása

A hitel folyósításának félévről-félévre történő meghosszabbítása:
az aktuális szemeszter, hallgatói jogviszonyigazolásának fordítását kell eljuttatni a Diákhitel Központhoz egy újonnan kitöltött a tanulmányi adatlappal együtt (magyar nyelvű, ezt nem kell fordíttatni) téli/őszi szemeszterben október 31., a tavaszi/nyári szemeszterben március 31. határidővel.


Nyomtatványok:

Tanulmányi adatlap

EGT Felsőoktatási intézmény adatlapja

(Kitöltési útmutató)

Fordítási minta – egyetemi törzslap

Fordítási minta – hallgatói jogviszony igazolás