A bécsi magyar öregdiákoknak is van már Alumni Klubja

Persze csak a kívülállóknak újak: az MDE-VUS, az ausztriai Magyar Diákok Egyesületének élére olyan fiatalok kerültek, akiket a tagság ismer, hiszen mindannyian közülük valók.

Újdonság, hogy a nemrégiben megalakult Alumni Klub elnökének személyében már végzett hallgató, Újvári Péter vette át a stafétabotot a túl sok elfoglaltsága miatt lemondott Tóth Katától.

Az Alumni fontos lépés az egyetemisták szervezeti életében, hiszen azt jelenti, hogy ha valaki már végzett, akkor is szoros kapcsolatban maradhat a még egyetemistákkal, és az ő hasznukra fordíthatja tapasztalatait – amelyekből már csak a hosszabb Bécsben töltött idő miatt is nyilván van elég.

Gregor András alelnök arról biztosította honlapunkat, hogy a célok az új vezetőség számára változatlanok. Egyre fontosabb megfelelően tájékoztatni azokat, akik még csak tervezik, hogy felsőfokú tanulmányaikat Bécsben folytatják. E tekintetben nagy segítség a honlap, amely friss információkat közöl, mindig aktuális, tömör és érthető. Mindez alapkövetelmény – teszi hozzá, s mivel a webes feladatok részben hozzá tartoznak, igazán hiteles a tőle származó felvilágosítás.

A honlap jó kiindulási alap – mondja. A továbbtanulás témájában sikerült a gyik – gyakran ismételt kérdések –https://mde.hu/tovabbtanulas/gyik/ rovatban választ adni a legfontosabb problémákra. Persze az ausztriai kiköltözés olyan fontos lépés, hogy érthető, ha igény van a személyes kapcsolatra. Ezt szolgálják a továbbra is rendszeresen megtartott fogadóórák, de az elnökség minden tagja válaszol az emailben feltett kérdésekre is – noha sokszor elegendő lenne csak a honlapra irányítani azt érdeklődőt.

Néha a személyes beszélgetések jelentenek segítséget, egymás jobb megismerése, a tapasztalatok átadása. Főleg a mindennapi élet tekintetében döntő ez – a „hol fogok lakni?” „miből fogok élni?” a kezdeti gondok közül a legnagyobb. Az első kérdésre válaszolva: a legkézenfekvőbb a kollégiumi elhelyezkedés, de azt például kevesen tudják, hogy később, alig egy év után már jogosult a diák állami lakás igénylésére. Bécs város önkormányzata a tulajdonában lévő lakások közül a szerényebbeket, kisebbeket kiutalja a több mint egy éve kollégiumban lakó egyetemistáknak, mégpedig igen kedvező bérleti díj ellenében.

Vigyázat, felvételi!

……

A cikk folytatása a szervuszausztria.hu-n >>

Commentek zárolva