Diákmunka: tanuld meg ellátni magad!

Az egyetemi évek alatt egy diáknak a tengernyi pszichikai stressz mellett sokszor az anyagiak hiányával is meg kell küzdenie. Mik a lehetőségek, ha a szülők nem tudnak elegendő mértékű támogatást nyújtani?

Az első lehetőség az ausztriai támogatási rendszer (Stipendium) kihasználása, amely a Magyarokat tekintve sajnos csak egy szűk körnek nyújthat megoldást. A szolgáltatás nem kölcsön alapu, így a pénz visszatérítésének igénye nélkül nyújt pénzügyi segítséget az anyagilag rászorulóknak. A rendszer azonban kapcsolatban áll az felsőoktatási intézményekkel, és ellenőrzi az elért teljesítményt. Abban az esetben, ha a diák nem teljesíti a megadott kreditszámot, a támogatást köteles visszafizetni. Magyar diákok akkor kaphatnak stipendiumot, ha már „megfelelően integrálódtak az osztrák oktatási rendszerbe”, azaz osztrák érettségivel rendelkeznek, illetve ha az egyik gondviselő ausztriában dolgozik.


A munkalehetőségekről:

minijob-300x209A leggyakoribb munkavállalási forma az úgynevezett részmunkaidős foglalkoztatottság (Teilzeitbeschäftigung). Részmunkaidőnek az számít, amikor az illető kevesebb mint 38,5 óra/hétre van bejeltve. Általában 20-30 órás munkákat szoktak hírdetni. Ebben az esetben nem fizet a munkavállaló adót (Lohnsteuer), csak beteg- és balesetbiztosítási járulékot (Sozialversicherung).
A „Teilzeitjob” –ból befolyó 600 – 1000 euroból már meg lehet élni Ausztriában, és mellette még az egyetemre is jut a megbecsülendő és beosztandó időből, hiszen ennyi munka nagyban megnehezíti és egyben meg is hosszabíthatja a tanulásra szánt éveket.

Ha csekély mértékű munkaviszony áll fent (geringfügig beschäftigt), akkor maximum havi netto 376,26 euró kereshető. Ez az összeg körübellül heti 10 munkával eltöltött órát igényel, amit ha valamilyen oknál fogva túllépnél, akkor a plusz órákat általában átviheted a következő hónapba.
Felsőoktatásban résztvevőknek a „Geringfügig” a legideálisabb állás, hiszen kielégítő mennyiségű szabadidő áll a rendelkezésre és könnyedén finanszírozható belőle a kollégium költsége.

A nyári munkára, praktikumra ugyanaz érvényes mint a kollégiumi szállás foglalására; érdemes minél hamarabb nekiállni a keresgélésnek. A praktikumért sok helyen nem fizetnek, vagy csak jelképes összeget, mégis érdemes rá szentelni néhány hónapot, hiszen sokkal jobb esélyekkel indulhatsz majd a munkaerőpiacon. Nyáron sok cég, iroda félig megüresedik a szabadságolások miatt, minek következtében sok helyen szívesen vesznek fel kisegítő munkaerőt. Itt a praktikummal ellentétben ugyanúgy fizetnek, ahogy a többi beosztottnak is.

Curriculum vitae(CV, önéletrajz) és a Motivationsbrief:
két esszenciális dokumentum a pályázáshoz. Az interneten -rákeresve a kulcsszavakra- sok mintára, sablonra bukkanhattok ezekkel kapcsolatban, illetve a weboldalunkon(mde.hu/tovabbtanulas/munkavallalas) is találhattok hasznos információs fájlokat.

Adj esélyt a munkáltatóknak!
Tapasztalat hiányában érdemes sok helyre (szinte mindenhova) beadni a jelentkezést, akár olyan vállalatokhoz is, ahol nem biztos, hogy el tudnád képzelni magad. Ki tudja? Talán épp egy ilyen handicap-pel induló céghez vesznek fel, és te megszereted a jó környezet, főnök stb. miatt.

Dolgozom, hogy megéljek, de mi lesz a tanulással?
A tanulással eltöltött idő mindig fordítottan arányos a munkába fektetett energiával.
Ebből a két változós „matematikai egyenletből” következik az a kellemetlen tény, hogy minél többet dolgozol, annál kevesebb esélyed lesz az egyetem időben való elvégzésére.  Vígaszt nyújthat, hogy € 5.128,62 bruttó keresettől (Uni Wien), egy az egyetemhez benyújtott kérvény (Antrag auf Erlass des Studienbeitrags) ellenében, felmentést biztosítanak a tandíj fizetése alól.

Tipp:
Érdemes akár az utcákat, bevásárlóközpontokat is járni és bevinni személyesen az önéletrajzodat a boltokba, hiszen lehet, hogy nem töltik fel az internetre az álláshirdetésüket, vagy csak később lesz esedékes munkaerőfelvétel, de ha bemutatod magad és otthagyod a CV-d, azt általában pozitívan konstatálják és tudni fogják, hogy a jövőben kereshetnek téged.

Gregor András

További cikkek ——————–
Kedvező árú lakás igénylése kaució és provízió mentesen – NEM csak egyetemistáknak
Kollégium helyett lakóközösség – Mire kell figyelni?
A kezdetek – így tanulj tovább Ausztriában
Facebook: húzz hasznot belőle!

Comments are closed.