Kollégium helyett lakóközösség – Mire kell figyelni?

Az osztrák egyetemisták tudják, mennyivel jobb és szabadabb az élet, ha kollégiumi szoba helyett nagyméretű bérlakást osztanak meg többedmagukkal. Wohngemeinschaft a bűvös szó – és sokan még diplomával a zsebükben, szerény kezdő fizetéssel is maradnak, mielőtt megkezdenék az „önálló” életet. Buktatója persze ennek az albérleti formának is van: ingatlanszakértőnk, Nagy Zoltán segít az eligazodásban.

Manapság, amikor a bécsi egyetemek látogatása gyakorlatilag ingyenes, szemben a hazai továbbtanulással, a pluszköltséget „csak” a lakás avagy a kollégium jelenti. Ez persze nem kevés, ezért is érdemes mérlegelni a lehetőségeket. A kollégium sem éppen ingyenes, viszont nem is biztos hogy minden jelentkezőnek jut hely. Ausztriában bevett gyakorlat a lakóközösség, amely az ingatlanközvetítés szempontjából speciális eset.

Két lehetőség van – tájékoztat Nagy Zoltán, a Bécsi Ingatlanok tulajdonosa. Az adott, minimum háromszobás lakást a lakóközösség egyetlen tagja bérli, ő írja alá a szerződést, ő állapodik meg a főbérlővel, és ennek megfelelően ő visel minden felelősséget.

Ez mindkét fél szempontjából… [A cikk folytatása…]

Commentek zárolva