Universität Wien: Felvételi eljárás 2013 októberétől

A 2013. február 27-en elfogadott rendelet alapján az Universität Wien bizonyos szakjain változik a felvetéli eljárás. Mostantól bizonyos szakokon lesz keretszám. Legfontosabb: amennyiben az elektronikus úton regisztráló felvételizők száma meghaladja ezt a keretszámot, az egyetem jogosult a felvetéli eljárás véghezviteléhez. A következő szakokat érinti a változás:

Zárójelben a keretszámok:

Betriebswirtschaft/közgazdaságtan (533)
Internationale Betriebswirtschaft/nemzetközi közgazdaságtan (794)
Volkswirtschaftslehre/népgazdaságtan (415)
Biologie/biológia (1290)
Pharmazie/gyógyszerészet (686)
Ernährungswissenschaften/táplálkozástudomány (698)
Informatik/informatika (252)
Wirtschaftsinformatik/üzleti informatika (109)
Psychologie/pszichológia  (500)
Publizistik- und Kommunikationswissenschaft/ publicisztika (1123)

Felvetéli eljárás az említett szakokon évente csak egyszer történik, az őszi szemeszter előtt.

Azok a középiskolások, akik 2013 őszén szeretnék elkezdeni tanulmányukat az Uni Wien-en, 2013 április 15-tól május 31-ig regisztrálhatnak online (úgynevezett Erstanmeldung). Ezúton két lehetőség állhat fenn:
keretszám túllépése áll fenn, tehát lesz felvetéli, vagy
keretszám túllépése nem áll fenn, nincs felvetéli.

1. Keretszám túllépése esetén:

Miután online jelentkezés sikeresen megtörténik, a felvetéli első része az úgynevezett Online-Self-Assesment következik, amelyet június 10-ig van lehetőség megcsinálni.

OSA sikeres abszolválása feljogosít a felvetéli teszt – úgynevezett Aufnahmeprüfung – megírásához. Felvételivel kapcsolatos összes információt (időpont, helyszín, vizsga anyaga) a felvételizők e-mailben kapják meg, de ez adott kar honlapján is elérhető.

Később a felvételizők értesítést kapnak az eredményről. Sikeres felvetéli teszt esetén meghatározott időszakig külön be kell beiratkozni az adott szakra. Beiratkozáskor a következő dokumentumok kerülnek bemutatásra: érettségi hivatalos fordítása vagy német nyelvű érettségi, B2-es nyelvvizsga, igazolás a sikeres felvetéli vizsgáról (de ez úgyis a rendszerben lesz már).

2. Keretszám NEM túllépése esetén:

2013 június 7 és július 8 között van egy utóregisztrálás – úgynevezett Nachregistrierung – amelyet majd a beiratkozás követ.

A szövegben feltüntetett 2 időpont minden felvételizőre vonatkozik!

http://aufnahmeverfahren.univie.ac.at/

– Székelyföldi Tamás

Commentek zárolva