fbpx

Sajtó

Köszönjük, hogy meglátogatta honlapunkat!

Bővebb információért keresse az egyesületünk elnökeit:

Gyerák Csaba, Gorzás Réka
elnok@mde.hu

Az egyesület munkájával kapcsolatos híradások

Írott és online sajtó:

Egyre több magyar felvételiző választ osztrák egyetemet: nem ingáznak, költöznek

eduline.hu– 2018. december 5. – Tovább a cikkhez

Egyre több magyar hallgató választ ausztriai egyetemet, egy év alatt húsz százalékkal emelkedett a kint tanulók száma. Nem véletlenül: Ausztria közel van, az állami egyetemeken nincs tandíj, a kinti magyar egyetemistáknak pedig évek óta saját egyesületük van, magyar gólyaavatót és diáknapokat is tartanak.

Szigorított a felvételin a Bécsi Egyetem – újabb szakon kell vizsgázni

eduline.hu– 2014. február 6. – Tovább a cikkhez

A jelentkező logikáját, következetességét, valamint alapkompetenciáit egy írásbeli vizsgán ellenőrzik – amennyiben a felvételizők a pontok legalább 30 százalékát megszerzik, azonnal bekerülnek az egyetemre – hívta fel a figyelmet az Ausztriában tanuló magyar diákok egyesülete.

Bécsbe húzza az eszük a magyar diákokat – Szőts Nikolett és Pimper Fanni útmutatásával

vasarnapihirek.hu– 2013. szeptember 15. – Tovább a cikkhez

Magyar diákok lepik el Bécs városát, hogy diplomát szerezzenek. Az osztrák főváros közel is van, majd’ minden szakterület hallgatóit tárt karokkal várják az egyetemek és még tandíjat sem kell fizetni. Bekéredzkedtünk a magyar diákok bécsi gólyabáljára.

Egyetemistaként Bécsben – Somokeőy Péter magyarok boldogulását segíti

zaol.hu– 2013. szeptember 15. – Tovább a cikkhez

Étteremben dolgozik és jogot tanul. Számos teendője mellett a 19 éves nagykanizsai Somoskeőy Péter a külföldön tanuló egyetemisták boldogulását segítő, bécsi székhelyű Magyar Diákok Egyesületének alelnöki tisztségét is ellátja.

Diákok százai cselezték ki a felvételi szigort: egyre többen tanulnak Ausztriában

eduline.hu – 2013. március 21. – Tovább a cikkhez

Néhány év alatt majdnem duplájára nőtt az osztrák egyetemeken tanuló magyar diákok száma: míg 2004-ben még csak 1141-en, 2012-ben már 1916-an végezték tanulmányaikat Bécsben, Grazban és más osztrák városokban.

Orvosképzés külföldön: Bécs vagy Marosvásárhely?

WEBBeteg – 2012. március 1. – Tovább a cikkhez

Ausztriában augusztusig lehet jelentkezni orvosképzésre, amennyiben valaki kimarad a magyar egyetemekről, még mehet Bécsbe tanulni. Semmi sem lehetetlen, de nagyon nehéz bent maradni – mondja az egyik kint tanuló magyar lány. Marosvásárhelyen a tervek szerint hamarosan megalakulhat az orvosi egyetem magyar tagozata, amelyre égető szükség van, jelenleg ugyanis a hallgatók fele magyar. Körképünk.

Hallgatói kivándorlás

FN24 – 2012. január 10. – Tovább a cikkhez

Nálunk a jövőben a többség fizet, Ausztriában viszont tandíj nélkül tanulhatnak a fiatalok. Igaz, ott a megélhetés költségét kell előteremteni.

Botrány az oktatási kiállításon

RTL-KLUB – 2012. január 20. – Tovább a videóhoz

Akinek az állam fizeti tanulmányait, a képzési idő kétszeresét legalább itthon kell tölteni – 20 éven belül. Aki ezt megszegi, vissza kell fizetnie a képzés árát.

Így tanuljon Ausztriában!

Haszon – 2010. május 5. – Tovább a cikkhez

A HASZON (osztrák Gewinn-nek megfelelő) magazin 2010. májusi számában egy az ausztriai továbbtanulásról szóló összeállítás jelent meg. A lap részére készített statisztikával, interjúkkal és hasznos információkkal egyesületünk is közreműködött a cikk létrejöttében.
Személyes interjú nyomán.

Mintegy 1200-1400 magyar állampolgárságú hallgató tanul az osztrák felsőoktatásban

MTI – 2009. október 29. – Tovább a cikkhez

– mondta el a bécsi Magyar Diákok Egyesületének elnöke. Az MTI annak kapcsán kérdezte Szabados Viktort a magyar diákok lehetőségeiről, ogy az egy hete tartó diáktüntetések ráirányították a figyelmet a szomszédos országra.
Személyes interjú nyomán.

Mintegy tízezer, a felsőoktatási rendszerrel elégedetlen egyetemista tüntetett szerda este Bécsben

MTI – 2009. október 28. – Tovább a cikkhez

A diákok zeneszó mellett, hangosan sípolva, dobolva, transzparenseket lengetve haladtak a belváros széles körútján, a Ringen a Bécsi Egyetem főépülete felől az oktatási minisztérium irányába. A résztvevők a parlament előtt rövid időre megállva hangos füttykoncerttel nyomatékosították elégedetlenségüket.
Személyes interjú nyomán.

Beteglátogatók kérése Bécsből

Segélykiáltásként küldte el szerkesztőségünkbe levelet a Magyar Diákok Egyesületének elnöke
Kisalföld – Rimányi Zita – 2005. november 24.

Segélykiáltásként küldte el szerkesztőségőnkbe levelét a Magyar Diákok Egyesületének (MDEVUS) elnöke, Szabados Viktor, aki a Kisalföld Külföldi olvasóink jelentik rovatának is “tudósítója”.
Tovább a cikkhez