Gyakori kérdések

Bécsi továbbtanulás

Sokan akik a bécsi továbbtanulás iránt érdeklődnek, nem tudják, hogy hol kezdjenek el utánanézni a legfontosabb információknak. Az interneten sok helyen megtalálhatóak félinformációk, vagy esetenként fizetni kell a tájékoztatásért.
Ebből a célból összegyűjtöttük a hozzánk érkező leggyakoribb és legfontosabb kérdéseket nektek, válaszokkal együtt.

Ha a pontos menete érdekel a bécsi továbbtanulás megkezdésének akkor javasoljuk az Első Lépések oldalunk elolvasását.

Gyakori kérdések

Egyetemekről általánosan

A STEOP a Bachelor Studium kezdő fázisa. Általában 3-5 tantárgyból áll, és minimum 15 kreditet ölel fel. Feladata hogy bevezetést nyújtson a szakirányba néhány, az alapokat ismertető tanegységgel. Fontos: A STEOP tantárgyakhoz tartozó vizsgát célszerű minél hamarabb letenni, hiszen enélkül nem lehet vizsgázni a többi tantárgyból.

Sikertelen vizsga esetén lehetőség nyílik még három pótvizsgára, azonban ha a negyedik pótvizsga is negatív osztályzattal zárul, a szakról eltanácsolnak. Ebben az esetben lehet más szakot, vagy más egyetemet ugyanezzel a szakkal keresni. Érdemes tehát már az elején nekiállni tanulni ezekre a szigorított vizsgákra. A curriculumban (tanterv) megtalálhatók a STEOP alá sorolt tantárgyak.

Az új egyetemi törvény (Universitätsgesetz) szerint egy egyetemi évben minimum 16 ECTS kreditet kell teljesíteni, tehát oktober elejétől következő év szeptember 30-ig. Aki több szakot csinál annak minden szakon teljesítenie kell ezt a minimum követelményt. (Szóval nem személyenként hanem szakonként!!) A törvény 2021 téli szemeszterétől lépett érvénybe.

Jelenleg nincs, az EU-s diákoknak csak 22,70 €-t kell fizetni szemeszterenként ,ez az ún. ÖH-díj. (Österreichische Hochschülerschaft/ Hallgatói Önkormányzat).

Bachelor(alap) szakra való jelentkezés esetén a szakoknál 2 tolerancia szemeszter engedélyezett, tehát alapszak szemesztereinek száma +2 (ez alatt csak a 22,70 € / szemeszter fizetendő) ez után  € 363,36  tandíjat + 22.70 €-t kell fizetni szemeszterenként. A csúszás tehát megengedett, de nem a végtelenségig , a tolerancia szemeszterek lejártával a költségek ára emelkedik.

Master(mester): Szintén 2 Toleranzsemester, azaz a 7. szemesztertől kell a tandíjat fizetni.

Főiskola (Fachhochschule, FH): néhány kivétellel minden főiskolán igénylik a tandíjat. Ez egységesen, akárcsak az egyetemeken, € 363,36 -ba kerül, kivételt képeznek ez alól a magániskolák, melyek havonta is kerülhetnek ennyibe.

A közkedvelt jog, közgazdasági és pedagógiai szakok mellett majdhogynem bármit lehet tanulni, ezt bizonyítja a különböző bécsi egyetemek sora. Legyen szó művészeti, egészségügyi, nyelvészeti vagy valóban bármilyen területről, itt biztosan mindenki talál neki tetsző szakot.

Nagyon sokan úgynevezett levelező tagozaton végzik el (Fernstudium) tanulmányaikat. Legtöbben viszont munka miatt, hiszen tanulmányaik mellett dolgoznak. Levelező tagozatokat Fachhochschulek kínálnak Ausztriában. Sok ezek közül magán főiskola. Lehetőség van a Bachelor és a Master diploma megszerzésére Fernstudiumban is.

 Például ilyen főiskola:

IU Fernstudium

AKAD University

Hochschule Fresenius onlineplus

A számonkérés házi dolgozatok, kontroll kérdések, nagy dolgozatok és szóbeli vizsgák formájában történik, és persze az Abschlussarbeit megírásával.

További információ: https://www.studieren.at/fernstudium/#wie

 

 

Tanévek úgy, mint Magyarországon nem léteznek, csak szemeszterek:

 • Téli szemeszter (Wintersemester) : Október elejétől – Január végéig.
 • Nyári szemeszter (Sommersemester): Március elejétől– Június végéig.

Szünet: nyáron: július, augusztus, szeptember, ezen kívül az egész február, húsvétkor három hét, karácsonykor három hét. 

Figyelem! Egyetemen a szünet már nem szól semmittevésről, az előbb felsorolt hónapokban is vizsgáztatnak, illetve ekkor van egyes szakokon a szemináriumi- vagy zárómunkák leadásának határideje is.

Általánosságban magyar anyanyelvűként nehéz, főleg a STEOP – néhány szakon a felvételi – bevezetése óta, de ez szaktól és egyéntől is függ. Azonban nagyon sok szorgalommal bárkinek sikerülhet eljutni a diplomáig. Tapasztalatok azt mutatják, hogy kb 2 szemeszternek kell eltelni, mire sokan beleszoknak a német nyelvű egyetemi létbe.

A vizsgahetek szintén az adott szaktól és egyetemtől függenek. Sok szakon Magyarországgal ellentétben nincs kifejezetten 1-2 hét vizsgaidőszak minden szemeszter végén, hanem közben is lehet vizsgázni. 

Vorlesung-okon a professzorok mindig előre megadnak 4 vizsgaidőpontot és mindenki szabadon eldöntheti mikor akar az adott tárgyból vizsgázni. Ha egyik alkalommal nem sikerül a következő alkalommal újraírhatod. De óvatosan, mert ha itt sem sikerül negyedjére átmenned szintén eltanácsolnak a szakról, mint a STEOP-ok esetében. 

Übung-on nem mindig kell vizsgát írni, sokszor előadást kell tartani, esetleg egy esszét írni és óráról órára készülni. 

A külföldön tanuló magyar állampolgárok diákigazolvány igénylését alapvetően az Oktatási Hivatal Ügyfélszolgálata végzi. Az igényléshez szükséges adatlapot az ügyfélszolgálaton, vagy ezen a linken tudjuk beszerezni

Központi ügyfélszolgálat elérhetőségei Telefon: (+36-1) 374-2100 E-mail: info@oh.gov.hu Az ügyfélfogadás ideje Hétfő-csütörtök: 8:00 – 16:30 Péntek: 8.00 – 14:00 Az adatlaphoz csatolni kell közoktatási intézmény tanulója esetén egy az adott tanévre, felsőoktatási intézmény hallgatója esetén az adott félévre érvényes eredeti iskolalátogatási igazolást, a NEK adatlap másolatát, és az eljárás térítésmentes. Az elkészült diákigazolványt a előzőleg megadott címre küldik ki, amin érvényesítő matrica még nem fog szerepelni. Ezt a legjobb szintén az Oktatási Hivatal Ügyfélszolgálatán intézni (postai úton is lehetséges), ahol a diákigazolványt, és az adott félévre érvényes eredeti iskolalátogatási igazolást szükséges felmutatni. A diákigazolványt minden szemeszterben újra kell érvényesíteni, érvényessége szeptember 1-jétől következő félév március 31-ig; második félévben: február 1-jétől október 31-ig tart .A diákigazolvány igénylésénél lehetséges egy igazolást kérni, amely az igénylés napjától számított 60 napig érvényes és ugyanazokra a kedvezményekre jogosít, mint egy diákigazolvány. 

Illetve tudtok nemzetközi (ISIC) diákigazolványt csináltatni, ami érvényes Magyarországon is. Ez talán a legegyszerűbb megoldás.

Fontos tudnivaló, hogy a felvételis szakokra már tavasszal jelentkezni kell, hiába tart a jelentkezési időszak őszig.

WU: van, de függ a felvételizők létszámától. Ezt követően van STEOP vizsga is.

Uni Wien: Ezen szakokon van felvételi eljárás : https://studieren.univie.ac.at/studien-mit-aufnahme-eignungsverfahren/

MedUniWien: az orvosin van felvételi (MedAT-Test), ez dönti el, hogy kiket vesznek fel. Jelentkezési díj 110 euró.

TU Wien: A következő szakokon van felvételi eljárás is: informatika, magas- és belsőépítészet, de a WU- hoz hasonlóan függ a jelentkezők számától is. 

BOKU: Szaknak megfelelő emelt szintű érettségi kell.

Ausztriában nincs egy minden egyetemet magába foglaló rendszer, mint Magyarországon a felvi.hu. Minden egyetemnek saját beiratkozási és felvételi rendszere van.

WU: Március elsejétől május közepéig szükséges a WU oldalán regisztrálni, itt kell megadni az adataidat, illetve befizetni a jelentkezéshez elvárt 50€-t (sikeres felvétel esetén ezt visszakapja a diák WU Shop-os ajándékkártyaként). A regisztráció lezárását követően dől el, hogy szükséges-e felvételit tartani, vagy nem. Ha szükséges, a diákoknak május végéig ki kell tölteni egy online tesztet, ami segit eldönteni számukra, hogy az adott szak e a legmegfelelőbb, viszont nem értékelik, utána kap értesítést az egyetemtől, hogy részt kell-e vennie az írásbeli felvételi vizsgán, ami június folyamán zajlik. A teszt kérdéseihez a diákok az online profiljukon keresztül kapnak hozzáférést.

Uni Wien: Voranmeldung – Online jelentkezés az egyetemre a u:space weboldalon keresztül. Itt kell feltölteni a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat (személyi igazolvány, érettségi bizonyítvány fordítása és nyelvvizsgát igazoló dokumentum), illetve itt találhatók az esetleges felvételihez szükséges információk. Lehetséges úgy jelentkezni, hogy még nincs kéznél az összes kért dokumentum, ez esetben viszont szükséges megadni, nagyjából mikor kapja kézhez a diák. Tényleges beiratkozás személyesen történik az egyetem főépületében (Hauptgebäude) az Universitätsring 1 szám alatt a “Referat Studienzulassung”-nál. Szükséges felmutatni az u:space-re feltöltött dokumentumok eredeti változatát is. Online már áprilistól lehet jelentkezni, a személyes beiratkozás júliustól augusztus végéig tart.

TU Wien: EU-s tanulóként a TU weboldaláról kell letölteni a jelentkezési ívet, amit az érettségi bizonyítvány fordított és hitelesített másolatával, a nyelvvizsgát igazoló dokumentum, illetve a személyi igazolvány fénymásolatával kell az egyetemhez postai úton eljuttatni. Ezt július közepéig kell megtenni, mivel a dokumentumok ellenőrzése akár három hónapig is tarthat. Ha a diák megfelel, postai úton kézbesítik a felvételi igazolást. Csak ezek után lehet online jelentkezni az egyetemre, majd személyesen beiratkozni.

Med Uni Wien: Januártól március végéig kell online jelentkezni ezen a honlapon, ugyanekkor kell befizetni a felvételi teszthez előírt díjat, ez jelenleg 110€. 

Külön kell jelentkezni Zahn- és Allgemeine Medizinre:  Az osztrák érettségivel rendelkezőknek a helyek 75%-a van fenntartva, az EU-soknak 20%, ezért a külföldieknek valamivel magasabb a ponthatár (sok a német jelentkező).

A felvételi tesztnek med-at-h (Humanmedizin), illetve med-at-z (Zahnmedizin)  az elnevezése, és felkészülést igényel. A feladattípusokat gyakorolni kell, mert a teszten elég kevés idő van rájuk, és fontos, hogy az ember gyakorlott legyen. Vannak kurzusok is Bécsben, amelyek felkészítenek rá, de elég drágák (500 euró felett). Amennyiben sikeres a felvételi, be lehet iratkozni az egyetemre (természetesen személyesen az okmányokkal, a németre fordított érettségivel és bizonyítványokkal).

Bővebben a tesztről: https://www.medizinstudieren.at/der-aufnahmetest-medat/testinhalte/vorbereitungsunterlagen/erklaervideos-testteile-medat/

Az összesnél a szöveges feladatok miatt nagyon fontos a jó német nyelvtudás. Mindegyik feladat „Multiple Choice” feladat , tehát az A, B, C, D és E válaszlehetőségek közül mindig csak az egyik megoldás a helyes. A rossz válaszért nem jár mínusz pont, ezért érdemes minden kérdésnél bejelölni az egyik válaszlehetőséget. A csalás elkerülése végett nagyon szigorúak az ellenőrzések és elektronikus készülékek használata sem engedélyezett. Ami a felkészülést illeti, Bécsben szerveznek professzionális felkészítő kurzusokat, melyek állítólag hasznosak, de elég drágák.

Ez a link még egészen jó arra, hogy a típusfeladatok megismerje az ember: http://vmc.medunigraz.at/add-on/login/index.php (regisztráció szükséges).

Aki nem gimnáziumba járt, vagy nem tanult legalább 3 évig biológiát, annak szeptemberben le kell tennie egy biológia vizsgát (állítólag nem nehéz). Aki pedig nem tanult latint, annak fel kell vennie első évben tantárgyként (heti egyszer másfél órás előadás), és év végén le kell vizsgáznia latinból (igazából csak orvosi kifejezéseket kell megtanulni, és az alap nyelvtant). Ekkor kell befizetni az ÖH-Beitrag-ot is, ami jelenleg 22,70 euró egy félévre, és ugyanekkor beosztanak egy kb. 10 fős kiscsoportba és megkapod a diákigazolványt.

Az első évről: az egyetem októberben kezdődik, általában minden nap délelőtt vannak az előadások (nem kötelezőek), és délután a kiscsoportos foglalkozások (heti kétszer, háromszor). Az első igazi vizsga június végén van, egész éves anyagból. Félévkor van egy vizsga a félévi anyagból, de csak a megjelenés kötelező, ilyenkor még nem lehet megbukni.

A beiratkozás is egyetem függő, alaposan át kell nézni a weboldaluk beiratkozásra szóló részét.

Közös pontok azonban akadnak:

 • C1 német nyelvvizsga (angol nyelvű szakon természetesen nem elvárt) 3 évnél nem régebbi  (ÖSD, Goethe, Telc , DSD, DSH, Test DaF)
 • Érettségi (németre lefordítva és közjegyzővel hitelesítve)
 • Sikeres felvételi vizsga, ha szükséges)

Időpont foglalása az egyetemnél és a dokumentumok személyes bemutatása 

Szintén minden szaknál utána kell nézni a pontos határidőknek.

Szemeszterek: 

 • Október 1. – Január 31.
 • Március 1. – Június 30.

Beiratkozás:

 • felvételis szakokra: június eleje – augusztus eleje
 • nem felvételis szakok: augusztus eleje – szeptember eleje

Felvételire jelentkezés: március környéke

Felvételi időpont: augusztus vége

Felvételi, beiratkozás

Nyelvtudás és nyelvvizsga

Az állami egyetemeken már jelentkezésnél elvárt a C1-es szint, amit három évnél nem öregebb nyelvvizsgával kell igazolni. (Arra is ügyeljetek hogy melyik egyetem milyen nyelvvizsgát fogad el!) Egyes egyetemeken lehetséges ennél alacsonyabb szintű némettudással jelentkezni, a tanulmányok során viszont fel kell mutatni, hogy a diák felért az elvárt szintre. Nem mellesleg a túléléshez is ajánlatos minimum ilyen szintű nyelvtudás. Nyelvtanulási lehetőségekkel kapcsolatban lentebb olvashatsz még.

Az állami egyetemeken már jelentkezésnél elvárt a német C1-es szint. 

Állami egyetemeken ritkaság az angol nyelvű alapképzés.

Ez alól kivétel a Wirtschaftsuniwersität Wien (WU): Business and Economics (alapképzés)

Nem állami egyetemek, de angol nyelvű képzéseket biztosítanak a következő intézmények:

Lauder Business school: lbs.ac.at/

Webster University:  webster.ac.at/

FH Wiener Neustadt: fhwn.ac.at

Az Uni Wien Nyelvi központja több lehetőséget is kínál nyelvtanulók részére. A2-es szinttől egészen C2-es szintig, 30 különböző nyelven. 1 félévre (Semesterkurs) is lehet foglalni, illetve 1 hónapra (Intensivkurs), ha esetleg egyetemen keresztfélévvel kezdtek márciusban, akkor a februári kurzus megfelelő lehet számotokra (Februarkurs), ezek mellett van nyári kurzus is (Sommerkurs). Ezek a kurzusok kötelező vizsgával végződnek. 

Fontos megemlíteni, hogy mint nyelvtanuló a Sprachenzentrumtól is kaptok diákigazolványt, ami szinte ugyanazokra a kedvezményekre jogosít fel, mint a többi egyetemistát, ugyanez érvényes a WU Wien nyelvkurzusain résztvevőkre is.

Ha az egyetemre való beiratkozáskor még nem rendelkezel C1-es nyelvvizsgával a Sprachenzentrumban lehetőséged van elvégezni egy intenzív nyelvtanfolyamot, amire 4 szemesztere van mindenkinek, de általában már 2 félév alatt el lehet jutni a befejező B2/C1-es vizsgához, amit aztán a nagy egyetemek elfogadnak nyelvvizsga helyett.

Uni Wien: sprachenzentrum.univie.ac.at/

Deutschzentrum Wien: deutschzentrum-wien.de/

DeutschAkademie Wien: deutschakademie.com/

A előző pontban említett nyelvi képzések mellett léteznek előkészítő tanfolyamok, így pl.: vwu.at (1385 Euro/szemeszter).
Abban az esetben, ha olyan szakra jelentkeztetek ahol az alábbi kiegészítő vizsgák (Ergänzungsprüfung) valamelyikét írják elő, akkor ennek ára: 552 euró/szemeszter
Englisch, Mathematik, Geschichte, Geografie, Physik, Chemie, Biologie
VWU esetében teljesen szokványos módon az egyetemre kell jelentkezni egy választott szakra(lehet kamu szak is, amit később le lehet adni). A bejelentkezésnél meg kell adni, hogy a VWU-ra szeretnél járni. Így megkapod a diákigazolványt, egyetemista leszel, de csak a német nyelvkurzusra kell bejárnod.
Figyelem!
A WU esetében csak a Wirtschaftsprivatrecht szakon lehet elkezdeni a VWU-t.
Az Uni Wien esetében csak nem EU-s diákok vehetik igénybe a VWU-t. (EU-s diákok kezdéskor a Sprachenzentrumba kerülnek). 

Emellet az Uni Wien Sprachenzentruma is hirdet nyelvkurzusokat német illetve 30 másik nyelven. Vannak nyári, illetve féléves, éves nyelvi kurzusok.

Féléves 1385 euróba  a nyári kurzus 600 euróba kerül. Ezek az árak az intenzív kurzusra vonatkoznak. Ha valaki lassabb tempóban szeretne haladni akkor az árak illetve a kurzus időtartama változik.

A kurzus elején Einstufungstesteket végeznek és osztják be az embereket csoportokba. A kurzus végét egy nyelvvizsga zárja le.

Ezt érdemes már kora tavasszal, esetleg februárban megtenni, mivel gyorsan betelnek a helyek. Jelentkezésnél a felvételit igazoló dokumentumot később is fel lehet tölteni, viszont ez és a személyi igazolvány mellett kérni fognak kimutatást a szülők bevételéről is, szóval érdemes időben elkezdeni mindennek utánajárni.

Beköltözés után kérvényezni kell a Meldezettelt, de ehhez az igénylőlapot általában a becsekkolás napján az ember kezébe nyomják a portán és segítenek, hogy hova kell bemenni 3 napon belül elintézni a papírmunkát.

Bécsben a kollégium nincsen összefüggésben az egyetemmel, különálló cégek által vezetett intézménye, így külön kell kérvényezni az elhelyezést. Mindegyik cég rendelkezik saját honlappal, ott lehet elolvasni az összes információt a szobákról, árakról és ott kell általában egy dokumentumot kitöltve jelentkezni az adott kollégiumba.

Lakhatás

Első lépések kiköltözés után

A Meldezettel lényegében megegyezik a lakcímkártyával. Ezt a kerületi önkormányzat (Meldeamt) állítja ki, akiknél a beköltözést követő harmadik napon belül be kell jelentkezni. Általában a kollégium vagy a főbérlő odaadja a szükséges dokumentumot, de az alábbi linken szintúgy megtalálható.

A művelet egyébként egy gyors folyamat, ingyenes, az előbb említett dokumentumon kívül személyi igazolványra van csak szükségük. A kerületi hivatalok listája itt található: https://www.wien.gv.at/verwaltung/meldeservice/stellen.html

Ezt követően még az Anmeldebescheinigung-ot szükséges elintézni.

Ha 4 hónapnál tovább kívánsz Ausztriában tartózkodni, akkor be kell jelentkezned a központi hivatalnál. Időben kell időpontot foglalni mert a szemeszter kezdésnél gyorsan elkapkodják őket. 

Amit magaddal kell vinned + másolataikat, amit majd ott hagysz:

 • Személyi igazolvány
 • Meldezettel 
 • Tanulói jogviszonyt igazoló papír
 • Elegendő egzisztenciális eszközök bizonyítására szolgáló papírok (arra kíváncsiak, hogy fenn tudod-e tartani magadat, erre célszerű a szülőkkel aláírni egy papírt.)
 • Biztosítást igazoló dokumentum (erre elég az EU-s biztosítási kártya is)

Az egész folyamat ára 15€ – 20€. A bejelentés kötelező, aki nem intézi el időben, drága büntetésre számítson.

Erről bővebben a következő weboldalon lehet olvasni:

https://www.wien.gv.at/amtshelfer/dokumente/aufenthalt/ewr/bescheinigungen/studierender.html

A bécsi tömegközlekedés kiváló, ezt támasztja alá többek között a pontossága, valamint tisztasága. Mindezért a Wiener Linien nevezetű cég felelős, ők üzemeltetik az összes eszközt, vagyis a számtalan villamost, buszt, az úgynevezett Schnell-, illetve Lokalbahn-t és természetesen nem szabad megfeledkezni a metróvonalakról sem, melyből most épül a hatodik.

Ezekre egységesen lehet bérletet vásárolni, melyet a diákok kedvezményes áron tehetnek meg: 75€-ért. Ez 5 hónapig, azaz egy szemeszterre érvényes. A nyár két hónapjára külön kell havi bérletet váltani, ám ez is kedvező áron érhető el a tanulók számára: egy hónapra 29,50€ a költsége.

Az egyszer használatos vonaljegy egyébként 2,40€-ba kerül: minden további ár pedig az alábbi linken található: https://www.wienerlinien.at/web/wiener-linien/tickets . Bliccelni semmiképpen sem érdemes, hiszen a büntetés 100€ felett kezdődik. A jegyek kiváltása automatán keresztül is megtörténhet, valamint személyesen, a nagyobb metrócsomópontok irodáiban. A bérleteket csakugyan az utóbbiban lehet kiváltani, igaz némi felárral (3 euró a nyomtatásért), illetve online a Wiener Linien applikációján keresztül.

A fent említett mellett még 2 alkalmazás letöltése tanácsos: a WegFinder és a Quado, melyek azt a célt szolgálják, hogy segítsék a tájékozódást, az A pontból B-be való legegyszerűbb, leggyorsabb eljutást. A metrók nagyon sűrűn közlekednek, sőt, hétvégeken, valamint ha a következő nap ünnep, akkor még éjjel is 20-30 percenként járnak. A hazajutás miatt hétközben sem kell aggódni, a városban kifejezetten éjszakai buszok is működnek.

A Sopron felől ingázóknak az ÖBB-Vorteilscard is hasznos lehet, ezt egyszer kell megvenni, majd ezt követően a vonatjegyekre kedvezményt ad. Minden további információ itt olvasható róla: https://www.oebb.at/de/tickets-kundenkarten/kundenkarten/vorteilscard/alle-vorteilscards

Magyar intézkedések:

 1. április végén megszűnt Magyarországon az addig minden hallgatóra is vonatkozó eltartotti jogviszony. A magyar felsőoktatási törvény rendelkezéseinek megfelelően ezután csak a magyar felsőoktatási intézmények hallgatói jogosultak továbbra is alanyi jogú TB ellátásra. A külföldi intézményekben tanuló magyar hallgatók járulékfizetés ellenében vehetik továbbra is igénybe a magyar egészségbiztosítási szolgáltatásokat. A magyar TB keretein belül igénybe vett orvosi ellátások előtt 2008. januárjától minden esetben ellenőrzik a betegbiztosítás érvényességét, tehát a TAJ számot. Rendezetlen járulékfizetési háttér esetén az ellátás igénybe vehető, az APEH viszont intézkedik a járulékfizetés rendeltetéséről, annak megállapításáról.
  Akik nem jogosultak alanyi jogon az egészségügyi ellátásra, kötelesek egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, melynek havi összege 11.300 Ft. Ezt közvetlenül az NAV(APEH) lakhely szerint illetékes fiókjánál kell bejelenteni és intézni. Ezt a befizetést intézheti családtag is, nem kötelező személyesen az ügyben eljárni. Érvényes magyar egészségbiztosítás esetén az OEP megyeileg illetékes ügyfélszolgálatán kiváltható az európai egészségbiztosítási kártya, amely az EU tagországaiban, így Ausztriában is sürgősségi ellátásra jogosít fel. További információk az OEP oldalán is olvashatóak.

 

Osztrák Intézkedések:

Erről a biztosításról a legfontosabb tudnivaló, hogy önköltséges és csakis a hallgatói jogviszony fennállásának idejére szól. Ez nagyjából 70+ euro havonta, amit a diáknak kell kifizetnie! (Illetve ha munkavállaló az ember levonják a bruttó fizetéséből). A biztosítási szerződés megkötéséhez szükség van: Meldezettel-re (az osztrák lakcímkártya), valamint az aktuális Studienblatt-ra és Studienbescheinigung-ra (az osztrák hallgatói jogviszony igazolására). A WGKK oldalán megtalálható az összes tudnivaló, emellett ugyanitt lehet az „Online-Antrag” menüpont alatt biztosítást kérvényezni. Fontos megjegyezni, hogy frissen kiváltott osztrák diákbiztosítás esetén nem jár automatikusan európai egészségbiztosítási kártya (amivel pl. Magyarországon lehet igénybe venni az ottani tartózkodás esetén szükséges egészségügyi szolgáltatásokat). Ennek a feltétele a kiállítást megelőző 5 éven belül legalább egy teljes éves, de a kiállítást megelőző utolsó teljes naptári évben legalább 180 napos biztosítotti jogviszony Ausztriában. A jogosultság hiánya esetén a személyes adatok helyett ***-ok szerepelnek az e-Card hátoldalán lévő európai egészségbiztosítási kártya részén.
A befizetés minden hónap első tíz napján belül történjen meg! Csúszás esetén nem szűnik meg a biztosítás rögtön, de ennek ellenére érdemes ezt betartani, csak egy hónapos késés után jön a felfüggesztés, pl.: januárban elmarad a fizetés, de még így is egész januárban élni fog a biztosítás (ez maga a türelmi idő), Februárban már megszűnik!
FIGYELEM! Minden szemeszter végén igazolni kell a tanulmányok folytatását! Ezt lehet e-mail-ben is: sv@wgkk.at (tárgyként: Meldung der Fortsetzung des Studiums, utána csatolni kell az aktuális Studienblatt-ot és Studienbescheinigung-ot, valamint fel kell tüntetni a nevet és a biztosítási számod, ami az e-Cardon van).

Diákok számára,  (főleg nekünk magyar diákoknak, mivel Magyarország EU tag) nagyon kedvezőek az EDUCOM egyetemistáknak nyújtott csomagjai. Ezek közül a legolcsóbb 2 Euro havonta, cserébe 220 lebeszélhető perc/ SMS jár Ausztriában és az EUban valamint 1,1 GB mobilinternet, amit külföldön (azaz itthon is) használhatsz.

További információ: https://www.educom.at/

További lehetőségek:

https://www.iamstudent.at/blog/studententarife-handy-internet-tv/

Az MDE az egész iskolaévben készül különböző eseményekkel, legyen szó a gólyák avatásáról, egy jó hangulatú sörpongról, vagy a tavasz csúcspontjáról, a diáknapokról. Azok, akik a bécsi éjszakai életet akarják megismerni, rengeteg klub közül válogathatnak városszerte, alább összegyűjtöttük a legközkedveltebbeket:

A-Dance Club

Praterdome

U4-Diskothek

Loco

Volksgarten

Q

Pallfy club

Kiindulópontnak segíthet az MDE csoportja a Facebookon.

Mivel sok magyar tanul Bécsben, illetve egész Ausztriában, rengeteg csoport található a facebook-on, nagy részük külön egyetemekre leszűkítve. Ezek közül a legfontosabb: Uni Wien Ungarn (ebben a csoportban találtok egy állandóan bővülő listát arról, kik mit tanulnak), WU Ungarn, TU Ungarn, Boku Ungarn, Med-VetMed Ungarn, Kunst und Musik Ungarn, illetve Uni Salzburg Ungarn, Uni Graz Ungarn. Ajánlatos minél előbb belépni ezekbe a csoportokba, ha a tanuló biztosra tudja, hogy kint szeretné folytatni a tanulmányait, hiszen itt akár szaktársakat is találhat! Ezen csoportok tagjai nagyon segítőkészek, bármi kérdés adódik, valaki mindig válaszol!

Társaság, bulik

Pénzügy

Az ételek ára sokszor hasonló az otthoniéhoz, a különbséget a húsáru képezi, mely viszont drágább Ausztriában. A szolgáltatások szintén költségesebbek, a magyarországi árak többszörösébe kerülnek. A lakhatás havonta átlagosan 300-600€, így a megélhetéshez megközelíthetőleg egy hónapra 500-900€-ra lesz szükségünk. (Ez nagyban függ a kollégium/lakás árától!) Az egy szemeszterre vonatkozó tömegközlekedési bérlet ára 75€, ezt szinte nélkülözhetetlen kiváltani. Az osztrák betegbiztosítás ára 70€ körül mozog. Illetve ahhoz, hogy osztrák bankszámlát nyithass rendelkezned kell osztrák telefonszámmal, aminek ára havonta 2-30€.

Diákmunka vállalására több lehetőség is van. Sok diákmunka „Honorarnote“ – alapú. Itt alkalmi foglalkoztatottságról van szó, amiről a diák, mint magánszemély állít ki egy számlát,  ami után egy bizonyos összeg felett adózni kell.
Ez egy bejelentett diákmunkát nem érint. A minimum órabér 7-8€, míg az átlagos 9-10€ körül mozog (ez alatt ne nagyon fogadjatok el munkát). Ha a munkáltató 12-13€ körül fizet az már nagyon jónak számít. Mi általában a 10€ feletti munkákat ajánljuk.

Egy vállalat többféleképpen is alkalmazhat:

Geringfügig (adómentes) – itt heti kb. 10 órát kell dolgozni és maximum € 518,44 EUR-t lehet keresni havonta. Ez teljesen adómentes, viszont az egészségügyi biztosítás nincsen benne.

Teilzeit – 15 óránál magasabb és 38,5 óránál alacsonyabb óraszámú foglalkoztatottság amely több a Geringfügig határánál. Itt általában 376,27-1000 EUR között lehet havonta keresni. Ha a kereset meghaladja az évi 12.816 EUR-t akkor adózni is kell.

https://www.wko.at/service/arbeitsrecht-sozialrecht/Teilzeitbeschaeftigung_-_Begriff.html#:~:text=Teilzeitbesch%C3%A4ftigung%20liegt%20vor%2C%20wenn%20die,w%C3%B6chentliche%20Normalarbeitszeit%20im%20Durchschnitt%20unterschreitet.

Vollzeit – 40 óra. Irodákban például: hétfőtől- csütörtökig 8,5 óra, pénteken meg 4,5 óra, de lehet más felosztásban is.
Ausztriában törvény szerint évi 12+2 kereset van. A 13. az „Urlaubsgeld“ , a 14. a „Weihnachtsgeld“. Az átlagos bécsi kereset körülbelül 1600 € netto (~2000€ Brutto)– amit tizennégyszer fizetnek ki évente.

Stipendium: Szociális támogatás a 30 év alatt tanuló egyetemistáknak. Csak osztrák diákokkal egyenjogú személyek vehetik igénybe, ez lehet vagy osztrák középiskolában letett érettségivel, (Integration in das österreichische Bildungs- oder Gesellschaftssystem) vagy valamelyik szülő Ausztriában való munkavállalása által. 2016-tól érvényes, hogy ha egy diák hetente minimum 15 órát dolgozik, akkor is kaphat segélyt, de természetesen csak akkor, ha bejelentett munkáról van szó! De ha egyszerűen csak kint tanulsz és szüleid otthon dolgoznak akkor is jár a támogatás (megéri az utána járkálást, hiszen akár egész Studiumodat is végig támogathatják).
Ha megfelelsz bármelyik kritériumnak akkor havonta kaphatod kézhez az 5 – 679 euróig terjedő támogatást. A támogatást viszont megvonják, ha a diák nem éri el a 30 kreditet a második félév után! Fontos tudni, hogy egy átlagos alapképzés itt Bécsben 3 év, azaz 6 szemeszter, de az osztrák állam adott plusz két félév „Toleranzsemester-t”, amikor is még támogatni kívánja a tanulót, akinek nem sikerült befejezni a tanulmányait a 6 szemeszter alatt.

Az osztrák családi pótlék megigénylése külön opció mindazoknak, akik Hauptwohnsitzen vannak bejelentve és már dolgoztak vagy épp dolgoznak Ausztriában, emellett még nem töltötték be 24. Életévüket.

Stipendium információk: https://www.stipendium.at/?fbclid=IwAR2HNbhcuU9OYgBn6Fiz9rTH0nlfbdHNF42JTvKaAwgdztiVA7VQHglYodM

Vegyük fel a kapcsolatot!

Ha az oldal elolvasása után is kérdésed van valamivel kapcsolatban keress minket bátran!